Sağlık

Bademcik Taşı Kendiliğinden Düşer mi?


Bademcik Taşı Nasıl Temizlenir?

Bademcik taşı kendiliğinden düşer mi? Bademcik taşı nasıl temizlenir gibi bir çok soru sorulmaktadır. Bademcik taşı nedir bir çok kişi bilmemektedir. Kript adı verilen bademcikler üzerinde bulunan çukurlarda oluşan taşlara bademcik taşı denir. İnsan vücudu çok etkileyici ve şaşırtıcı bir yapıya sahiptir. Bir çok insan bademcik taşını hayatlarında ilk kez duymaktadır. Bazı kişilerin bademciklerinde taş bulunmaktadır. Doğuştan olmayan bu taş sonradan oluşur. Çok ilginç bir şekilde bademciklerin üzerinde minik çukurlar vardır ve bu çukurlarda zamanla taş oluşmaktadır. Çok kötü ağız kokusuna neden olan taşların ilk belirtisi de şiddetli ağız kokusudur.

Bademcik taşları genelde yoğun boğaz enfeksiyonları geçiren kişilerde çok daha fazla görülür. İltihap bademcikleri etkiler ve bademcik üzerindeki bu çukurlara yerleşir. Üzerini kaplayan bazı minerallerin üzerine çökmesi neticesinde oluşur. Çocuklarda ve özellikle yetişkinlerde çok fazla görülen bir hastalık türüdür. Çok ciddi bir hastalık olmasa da bazı durumlarda geçmeyen ve devamlı yenileyen bademcik taşları neticesinde bademciklerin tamamının alınması ile bu hastalıktan tamamen kurtulmak mümkündür.

Bademcik taşlarının en belirgin özelliği çok ağır bir ağız kokusu yapmasıdır. Bir çok hasta durumdan habersiz olarak ağız kokusu şikayeti ile doktora gitmekte ve neticesinde bademcik taşının olduğunu öğrenmektedir. Ağız kokusunun yanında boğazda batma, yutkunmada güçlük, boğaz ağrısı, öksürük nöbetleri, boğazın arka kısmında kötü bir tat, kulağa vuran ağrı gibi belirtiler ile kendini gösterir.

Bademcik taşı genelde küçük taşlardan oluşur ve özel bir tedaviyi gerektirmez. İçerisindeki yarıklardan kolaylıkla alınarak temizlenmesi mümkündür. Hastaya bu uygulamada lokal bir anestezi uygulanır ve bademciklerde ki taşlar tek tek temizlenir. Bazen bu taşlar temizlense de yeniden oluşabilir.Bademcik Taşı Kendiliğinden Düşer mi

Bademcik Taşı Kendiliğinden Düşer mi?

Bademcik taşları bazen kendiliğinden ağız boşluğuna düşebilir. Bazen dilin ucuyla dokunmak bile bu taşların düşmesine neden olabilir. Ağız gargarası ile gargara yapmak bu taşların düşmesine etkili olabilir. Genelde bademcik dokusundan ayrı olan taşlar bazen bademcik dokusuna yapışırlar. Bu tür taşların lokal bir anestezi uygulayarak alınması gerekmektedir. Bademcik ameliyatı sık tekrarlayan taşlar, yapışık olanlar ve büyük olanlara yapılır.

Lokal anestezi ile temizlenen taşların üzerine uygulanan lazer ile bu boşluklar doldurulur ve bir daha bu bölgede taş oluşması engellenmeye çalışılır.  Lazer yöntemi ile doldurulan boşluklarda bir daha taş oluşması imkansız hale gelmektedir.  Müdahale edilmeyen yarıklarda yeniden bademcik taşı oluşabilmektedir. Bu yöntem bademcik taşı ameliyatına göre çok daha ağrılı bir uygulamadır.

Çok sık tekrarlayan bademcik enfeksiyonları söz konusu ise en ideal yöntem bademciklerin tamamının alınmasıdır. Bu şekilde bir hem enfeksiyondan, hem de bademcik taşı sorunundan tamamen kurtulunmuş olur. Bademcik taşı sorunu yaşayan kişilerin evde yapabileceği bir kaç küçük uygulama vardır. Bu uygulamalar ile taşların yenilemesine engel olmaya çalışılır.  Doktorunuza danışarak evde küçük bir kaç uygulama yapabilirsiniz.Bademcik Taşı Yutulursa Ne Olur?

Bademcik Taşı Yutulursa Ne Olur?

Bademcik taşı kendiliğinden düşebilir. Genelde ağız boşluğuna düşen bademcik taşları bazen yutkunurken gıdalarla birlikte düşerek yutulabilir. Yutulan bademcik taşları yemek borusundan aşağı mideye gelirler. Sindirim sistemi mide asidi ile içerisine giren her şeyi eritmeye çalışır. Küçük olan taşlar erirken büyük olanlar mideden bağırsaklara giderler. Bademcik taşı yutulursa sindirim yolu ile dışarı atılır. Katı dışkı ile bağırsaklardan dışarı atılırlar. Bademcik taşını yuttuğunuzu fark ettiğinizde kabız olmamaya dikkat etmelisiniz. Bademcik taşını dışarı atana kadar bir kaç gün bol su içmelisiniz. Bunun yanında ishal olmanızı sağlayacak şekilde beslenebilirsiniz. Müshil benzeri ilaç alabilirsiniz. Dikkat ettiğiniz taktirde taşı çok kısa sürede vücuttan atmanız mümkündür.Bademcik Taşı Evde Nasıl Temizlenir

Bademcik Taşı Evde Nasıl Temizlenir?

  • Çinko içeren ağız gargaraları ile her gün boğaz gargarası yapılmalıdır.
  • Çinko içeren sakız çiğnenebilir.
  • Gazlı içecekler yutulmadan ağızda bir müddet bekletilebilir ve boğaz gargara yapılabilir. Maden sodası bu işlem için en uygun içecektir.
  • Tuz ve sıcak su gargarası yapılması çok faydalıdır.
  • Karbonatlı su ile gargara yapmak fayda eder. Bir bardak ılık suya bir tatlı kaşığı karbonat koyup boğazınıza gargara yapabilirsiniz.
  • Sirke ile boğaz gargarası yağmak etkili yollardan biridir. Antiseptik özellikte olan sirke, özellikle elma sirkesi bademcik taşlarını temizlemekte çok etkilidir.
  • Zencefil yağını bir bardak su içerisine bir çay kaşığı kadar koyup çok etkili bir gargara yapabilirsiniz.
  • Ada çayı yağını bir bardak su içerisine bir çay kaşığı kadar koyarak boğazınıza gargara yapmak bademcik taşlarını yok etmekte ve oluşmasını önlemekte çok faydalıdır. Ada çayını demleyerek demlediğiniz çay ile de boğaz gargarası yapmanız çok faydalı olur.
  • Bademcik taşları bu yollarla düşürülebilir. Bunun yanında bu küçük uygulamalar ile bademcik taşlarının bir daha oluşması da önlenir.

Windows 7 Home Satın Al

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir