Gündem

Memur-Sen’den İş Güvencesi Açıklaması

Memur-Sen açıklamada bulundu, 64. hükümet Programına dahil kamu görevlilerinin iş güvencesine dair bilgileri paylaştı. İş kazalarının artış göstermesine dikkat çekerek “Aksi takdirde, çalışma barışı ve toplumsal huzurun bozulmasının zemini oluşturulacaktır ki; bu yeni Türkiye hedefinden uzaklaşma anlamına gelecektir” yer verdi.

Sosyal güvenliğin iş alanında yetersiz kalması, taşeron işçilerin güvensizce çalıştırılmasından dolayı olmazsa olmazları arasında olduğunu ifade etti.

“İş güvencesi, büyük Memur-Sen ailesinin ve bütün kamu görevlilerinin kırmızı çizgisidir” denilen açıklamada, kamu görevlilerinin bu kırmızı çizgisinin erozyona uğratılmasına, aşılmasına asla izin verilmeyeceği vurgulandı.

Açıklamada, “Henüz hükümet dahi kurulmamışken, iktidar partisinin bazı milletvekillerince yapılan ‘İş güvencesinin kaldırılacağına’ yönelik sorumsuz açıklamaları esefle karşılıyoruz” görüşüne yer verildi.

“Kamu görevlilerinin iş güvencesinin tartışıldığı, tartışılacağı ya da sona erdirileceği” algısı uyandıracak kavramların kullanılması ve açıklamalar yapılmasının “çalışma hayatının ve toplumsal barışın dinamitlenmesi” anlamına geldiği ileri sürülerek, “Kamu görevlilerinin ve toplumun huzurunu bozacak benzeri açıklamalardan bu çerçevede vazgeçilmelidir” denildi.

– “İş güvencesini tartışmaya açmak, zaman israfıdır”

Açıklamada, şu değerlendirmelere yer verildi:

“3. Dönem Toplu Sözleşmesiyle, 4/C’lilerin, 4/B’lilerin ve üniversite mezunu işçilerin kadroya alınması yönünde çalışma başlamışken, 1 Kasım seçimlerinde asli işlerde istihdam edilen taşeronların kadroya alınması sözü verilmişken ve seçim beyannamesinde kamu görevlilerinin iş güvencesiyle ilgili bir tespite ve teklife yer verilmemişken, kamu görevlilerin iş güvencesini tartışmaya açmak çelişkidir, abesle iştigaldir, enerji kaybıdır, zaman israfıdır. Bu tartışmaları doğru da bulmuyoruz.”

64. Hükümet Programı’nda kamu görevlilerinin iş güvencesinin tartışılmayacağına dair teminata kesin bir ifadeyle yer verilmesi gerektiğinin öne sürüldüğü açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Aksi takdirde, çalışma barışı ve toplumsal huzurun bozulmasının zemini oluşturulacaktır ki; bu yeni Türkiye hedefinden uzaklaşma anlamına gelecektir. İktidarın hedefi iş güvencesini kaldırmak olmamalı, güçlendirmek olmalıdır. Kamu personel sistemi, iş güvencesi temelinde kadrolu istihdam odaklı, kamu görevlilerine güveni esas alan anlayışla kariyer ve liyakat odaklı olarak güçlendirilmelidir. Kamu hizmetleri alanında asli ve süreklilik niteliğinin asıl, geçici faaliyet kurgusunun istisna olduğu anlayışıyla, geçici personel ve sözleşmeli personel istihdamına kısmen yer verilmeli, kamu hizmetleri alanında taşeron çalıştırma uygulamalarına bütünüyle son verilmelidir.”dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir