Sağlık

Hamileliğin İlk Aylarında Nelere Dikkat Edilmeli


Hamileliğin İlk Haftaları Nelere Dikkat Edilmeli

Hamileliğin ilk aylarında nelere dikkat edilmeli çok iyi bilinmelidir. Hamilelik hem bebek, hemde anne için çok özel bir dönemdir. Hamileliğin 10 ile 12. haftasına gelindiğinde bebeğin tüm organları neredeyse tamamen oluşmaktadır. İlk 3 ayı bu nedenle çok önemlidir. İlk 12 hafta bebek dış etkenlerden etkilenir ve bebekte ciddi organ anormallikleri oluşabilir.
Gebelikle ilk 2 hafta ‘Ya Hep Ya Hiç’ yasası söz konusudur. Bebek 2 haftalık oluncaya kadar bir etkenle karşılaşır ise bebek ya hayata yani rahime tutunur yada düşükle sonuçlanır. Bir bebeğin dış etkenlerden etkilendiği en hassas dönem 2 ve 8. haftalar arasındadır.

Hamileliğin İlk Aylarında Nelere Dikkat Edilmeli

Annenin kendi kontrolünde olmadan gelişen olaylar karşısında yapabileceği bir şey yoktur. Dış etkenlerden bir çoğu bebek için sakıncalı olabilir. Kaza anında çektirilmesi gereken röntgen gibi bir çok dış etken bebeğimize ne kadar zarar vermektedir ve bebeğimizi nasıl korumalıyız. Hamileliğin ilk aylarında nelere dikkat etmeliyiz?
Hamileliğin ilk haftalarında beslenme, uyku, ağır kaldırmama gibi bir çok şeye elbette dikkat edilmelidir. Hamilelikte sigara içilmemeli, alkol içilmemelidir. Bebeğe zarar verecek her şeyden uzak kalınmalıdır. Anne içerisinde yaşam savaşı veren, var olmaya çalışan bu değerli armağan çok itina ile korunmalıdır. Annen zaten içgüdüleri ile bebeğini korumaya başlayacaktır. Bir şey olduğunda anne hemen  karnını tutmaktadır. Bu hamile annenin iç güdüsel yaptığı bir eylemdir. Bizim size bu makalemizde dış etkenlerin bebek için ne derece de sakıncalı olduğunu anlatabilmektir. Hamilelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamilelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

Radyolojik İşlemler
Özellikle bebeğiniz 2 aylık olana kadar mümkün ise tüm hamilelik boyunca X-Ray, röntgen, grafi, tomografi ve sintigrafi gibi uygulamalardan kaçınmak gereklidir. Röntgen ve tek çekin direk grafi yaklaşık 0,5 rad radyasyon içermektedir. Gebeliğin ilk üç ayında bebeğin dar ışını almaması gereklidir. Bebeğe ciddi zarar verecek olan rad ışını 5-10 rad civarındadır.  Bu durumda kaza anında, bilinmeyen gebeliklerde yada gerekli görülür ise çekilmesinde büyük bir sakınca yoktur. Dikkat etmek gerekir, gereksiz yere çektirmemek gerekir fakat gerekli görüldüğünde ise çektirilebilir. Bir çekinde 0,5 rad radyasyon dozu alınır ve bu bebekte özür hali yaratmaz. Fakat gereksiz yere de çektirilmemelidir. Bebek özellikle ilk 3 ay her türlü dış etkenden korunmalıdır.
MR çektirmek yani Manyetik rezonans zorunlu durumlarda çekilir. Radyasyon içermediğinden bebeğe bir zararı yoktur. Alış veriş merkezlerindeki güvenlik noktalarından geçmek bebeğe zarar verir mi diye bir çok soru gelmektedir. Anne adayları haklı olarak geçtikleri güvenlik noktalarının bebeklerine zarar verip vermediğini merak ederler. Bu noktalar manyetik tarama yöntemi ile çalıştıklarından bebekler için bir sakınca yaratmazlar.
Bilgisayar, cep telefonu, kablosuz internet modemlerinin de bebekler üzerinde şimdiye kadar olumsuz bir etki yarattığına yönelik bir bulgu bulunmamıştır. Gene de hamile annelerin bu tür cihazlarla çok içli dışlı olmamaları daha doğrudur.
Ultrosonografi cihazı ise ses dalgaları ile çalıştığı için bebeğe hiç bir zarar vermez. Hamileliği kontrol amaçlı kullanılan ultrason cihazları sayesinde bebeğinizin kontrolü, sağlık durumu çok daha net görülür. Bu nedenle ultrasona girmekten çekinmemelisiniz.

İlaç Kullanımı
Hamileliğin özellikle ilk 3 ayında ilaç kullanımına dikkat edilmelidir. Hamilelik sırasında kullanılabilecek antibiyotik, ağrı kesici, bulantı önleyiciler vardır. Bu ilaçlar ancak doktor kontrolünde alınmalıdır. Bazı ilaç grupları bebeklerde sinir, beyin gelişimi, böbrek, karaciğer, iskelet sistemini kötü etkileyerek anormalliklere neden olur. Özellikle mide hapları, antibiyotikler, ağrı kesiciler, antidepresanlar, antiepileptik, tetrasiklin türevi ilaçlar gebelikte büyük risk taşırlar. Hiç bir ilaç doktor vermedikçe kullanılmamalıdır.
Yüksek doz A vitamini, D vitamini gibi ilaç türleri alınmamalıdır. Akne tedavisi için verilen yüksek dozda A vitamini ilaç kullanımı hamilelikte yapılmamakla birlikte hamile kalmadan önce kullanılıyor ise gebelik 6 ay ertelenmelidir. Aspirin ve benzeri ağrı kesici ilaçlar yumurtlama mekanizmasını erteleteceği için gebelik planlarken içilmemelidir. İlaçların yumurtlama ve döllenmiş yumurta yani bebek üzerinde çok büyük etkisi vardır.

Enfeksiyonlar
Gebelikte alınan bazı virüs ve enfeksiyonlar bebeğe ciddi anlamada zarar verebilir.  Sitomegalovirus enfeksiyonu, kızamıkçık, toksoplazma, sifiliz ve parvovirus en sık görülen ve bebeğe ciddi anlamda zarar veren virüs ve enfeksiyonlardır denebilir. Gebeliğin başında hamile anne enfeksiyonlara karşı taranmalıdır. Mümkün ise gebelikten önce anne aşılanmalıdır. Gebelik planlayan her kadın gebelik öncesi aşılarını olmalıdır. Gebelik boyunca anne su çiçeği, kızamık geçiren çocuk ve kişilerden uzak kalmaya, yakın temas kurmamaya çalışmalıdır.
Hamileliğin ilk aylarında grip, kuş gribi, domuz gribi gibi enfeksiyonlar ve virüsler bebekte bir anormalliğe neden olmaz. Risk altındaki anneye istenilir ise grip aşısı uygulanabilir. Tetenoz aşısı ise bebek 20 haftalıkken aile hekimi yada kadın doğumcu tarafından anneye uygulanabilir. Bebek üzerinde bir zararlı etkisi yoktur. Human Popilloma aşısı yani rahim ağzı kanseri aşısı hamilelikte de uygulanabilir fakat hamilelikten önce yada sonra uygulanması çok daha doğru olur. Hepatit B aşısının da uygulanmasında bir sakınca olmasa da onun da hamilelikten önce yada hamilelik bitiminden sonra uygulanması çok daha sağlıklı bir davranış şeklidir.

Kimyasal Maddeler
Hamileliğin ilk üç ayında epilasyon kremleri kesinlikle kullanılmamalıdır. Lazerle epilasyon kesinlikle hamilelik boyunca sakıncalıdır. Tuz ruhu, çamaşır suyu gibi kimyasallarla temas edilmemelidir. Hamileliğin ilk aylarında saç boyası kesinlikle uygulanmamalıdır. Ağrı kesici krem, kas gevşetici krem uygulamaları hamilelik boyunca yapılmamalıdır. Deri geçirgen bir maddedir ve deriye geçen her madde bebek için zararlı olabilir. Nemlendirici krem uygulamak, makyaj yapmak bebeğe bir zarar vermez.Hamileliğin İlk Aylarında Beslenme

Hamileliğin İlk Aylarında Beslenme

Gebelik boyunca içerisinde katkı maddesi olan, raf ömrü uzun olan gıdalar tüketilmemelidir. Bu ürünlerin içerisinde nitrat maddesi vardır ve bu gebelik için son derece sakıncalıdır. Paketlenmiş raf ömrü uzun olan her gıdadan mümkün olduğunca uzak kalınmalıdır.
Midye, istiridye, kılıç balığı, köpek balığı, kral uskumru gibi balıklarda yüksek oranda cıva olduğu için kesinlikle yenmemelidir. Derin deniz balıkları cıva içermektedir. Bu nedenle cıva içerebilecek bir balık yenmemelidir. Bir gebenin haftalık balık tüketimi 350 gramı aşmamalıdır.
Hamilelikte greyfurt yemek ve greyfurt suyu içilmesi de önerilmez. Bağırsaktaki sindirim enzimlerini bloke ettiğinden gebelik için sakıncalıdır. Kullanılan demir ilacı, vitamin ilacı yada diğer ilaçların toksik düzeylere çıkmasını sağlar. Bu nedenle son derece sakıncalıdır.
Çiğ et içeren gıdalar kesinlikle yenmemelidir. İşlenmiş et denen sucuk, salam, sosisten uzak kalınmalıdır. Yediğiniz her gıdaya dikkat edilmelidir.
Sebze ve meyveler sirkeli suda bekletilmeli ve iyice yıkanarak yenmelidir. Mümkün ise dışarıdan alınan hazır yiyecekler yenmemelidir. Gebelikte gıda zehirlenmeleri en çok dışarıdan alınan gıdalardan, balık ve tavuktan görülmektedir. Temizlik kurallarına uyulduğundan emin olunmadıkça başka birinin yaptığı yemekler yenmemelidir.
Bir annede hamileliği boyunca vajinal mantar olma riski çok yüksektir. Vajinal mantar ve vajinal enfeksiyon değişen hormonlar ve değişen vajinal ortam yüzünden çok daha sık görülür. Doktorunuz size fitil verecektir. Bu fitili kullanmakta bir sakınca yoktur. Aksine dikkat edilmeyen rahim ağzı yaraları, vajinal mantar gibi enfeksiyonlar bebeğe doğum sırasında geçtiğinden ve bebeğin sağlığını bozduğundan tedavisinin olması çok önemlidir.
Gebelikten üç ay önce 400 mikro gram folik asid başlanması gerekir. Bu hamile kalındıktan sonra bebekte anomoli riskini %70 oranında azaltmaya yardımcı olmaktadır. Bu nedenle gebeliğin önceden planlanması çok daha yararlıdır. Bebek sahibi olmayı düşünen kişiler bebek planlaması yaptığı dönemde aspirin, ağrı kesici yada her hangi bir ilaç kullanmamalıdır. Hamileliğe hazırlanan anne çok gerekli değil ise röntgen çektirilmemelidir. İlerde sağlıklı bebek sahibi olabilmek için bir anne hamile kalmadan ve hamileliği boyunca çok dikkat etmelidir. Dış etkenlerden mümkün olduğunca uzak kalınmalıdır.

Hamileliğin ilk aylarında nelere dikkat edilmeli yazımızı umarım beğenirsiniz.

escort bayan

Bir Yorum

  1. Özellikle hamileliğin ilk aylarında beslenme önerileriniz çok doğru bunlara dikkat edeceğim siteniz çok güzelmiş.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir