Sağlık

Bebeklerde Tırnak Batması Tedavisi


Bebeklerde Tırnak Batması

Bebeklerde tırnak batması çok sık karşılaşılan problemlerden bir tanesidir. Kliniklere gelen 10 bebeğin neredeyse 3 tanesinde tırnak batması sorunu ile karşılaşılmaktadır. Bebeğin tırnağının kenarında oluşan iltihaplanma bebeğin ağlamasına ve canının yanmasına neden olur. Bebeklerde tırnak batması tedavisi mümkün olan, önlenebilen, geçici, çok ağrılı bir hastalık türüdür.

Tırnak kenarlarındaki deride apse ve iltihap oluşması ile belli olur. Tırnak kenarı öncelikle kızarır ve sonrasında bu kızarıklığa müdahale edilmezse içinde sarı irin dolu apse oluşmasına neden olur. Bu nedenle bebeğin parmağında kızarıklık başladığı anda müdahale edilmelidir.Yeni Doğan Bebeklerde Tırnak Batması

Yeni Doğan Bebeklerde Tırnak Batması

Yeni doğan bebeklerde tırnak batması, tırnak anatomisinin bozuk doğması nedeni ile olmaktadır. Bir çok çocukta görülen bu yapısal bozukluk uygun tedavi ile geçmektedir. Tırnağın deriye çok yakın bir şekilde gelişmesi ile ortaya çıkar. Çoğunlukla ayak baş parmağında görülen bu durum bu bölgede şişlik, kızarıklık ve ağrıya neden olur.Bebeklerde Tırnak Batması Neden Olur

Bebeklerde Tırnak Batması Neden Olur?

Bebeklerde tırnak batması anatomik yani yapısal olarak tırnağın yandan içe doğru kıvrık çıkması dışında tırnağın sonradan anatomisinin bozulması ile oluşur.

  • Bebeklerin tırnak bakımının doğru bir şekilde yapılmaması buna en büyük nedenlerden biridir. Bebek ve çocuk tırnakları arasında bakteri ve mikrop birikir. Çoğu aile için bebeklerin tırnaklarını kesmek çok sıkıntılı bir işlem olabilir. Bu nedenle gerekli tırnak kesiminin düzenli yapılmaması, temizliğe önem verilmemesi tırnak batıklarına en büyük nedenlerden biridir.
  • Tırnağın düz kesilmesi gerekirken ay şeklinde yanlardan içe doğru kesilmesi bebeklerde en çok tırnak batması nedenidir. Bebeklerin tırnaklarını kesen aile çoğu zaman doğru kesemezler. Bebek tırnağı kesmek çok zordur. Fakat tırnak eğer düz değilde ay şeklinde kesilirse çıkarken yan taraftaki deriye doğru hasar verebilir. Bebek derisi çok hassas yapıda ve çok incedir. Bu nedenle bebeğin tırnak kesimi düz bir şekilde yapılmalıdır.
  • Bebeğin tırnağının kesildiği makas sadece ona ait olmalıdır. Bebeğin tırnağının ev halkının kullandığı makasla kesilmesi bebeğin tırnağının mikrop kapmasına neden olabilir.
  • Dar çorap ve ayakkabı giydirmek bebeğin tırnağının anatomisinin bozulmasına en büyük nedenlerden biridir. Bebeklerin ayakları her geçen gün hızla büyür. Bebek ayakkabısının bir numara büyük ve her altı ayda bir değiştirilmesi gereklidir. Bebeğin parmakları dar ayakkabının içerisinde sıkışırsa tırnak anatomisi de bozulmaktadır. Aynı şekilde dar giydirilen çorap bebeğin tırnağının deriye batmasına ve zarar vermesine neden olabilir.
  • İki adet çorabın üst üste giydirilmesi de aynı şekilde bebeğin parmaklarının birbirine yaklaşmasına neden  olur. Bebeklere tek kat çorap giydirilmeli ve de çoraplar bebeğin ayağından çıkmayacak büyüklükte olmalıdır.
  • Dar tulum giydirilmesi, dar zıbın giydirilmesi gibi nedenlerle bebeklerde bu sorunlar devamlılıkla görülmektedir. Bebeklerde Tırnak Batması Tedavisi

Bebeklerde Tırnak Batması Tedavisi

Bebeklerde tırnak batması tedavisi için mutlaka çocuk doktoruna gidilmelidir. Bebeğin tırnağı kontrol edilir. Bebeğin tırnağının deriye batan kısmının altına gerekli görülür ise bir pamuk konur. Bu şekilde apseli kısma tırnağın değmesine engel olunur. Apse yoğun ise boşaltılarak temizlenir ve bir antibiyotik krem verilir. Bu krem bebeğin parmağına düzenli sürülür.

Bebeğin parmağı ılık suda 10 dakika kadar bekletilerek temizlenir. Parmak banyosu tırnak batıklarına çok faydalıdır. Bu su içerisine batikon konur ve tırnağın mikrop kapması ve buradaki mikroplu akıntının temizlenmesi sağlanır. Banyo suyundan sonra bebeğin parmağına antibiyotik krem sürülerek sargı bezi ile sarılır.

Tırnak banyosunda ılık su ile birlikte temiz bir sabunla da tırnak ovulabilir. Sabun bu bölgeyi çok yumuşatacak ve iltihabın hemen çıkmasına ne bu bölgenin temizlenmesine yardımcı olacaktır.

Bu dönemde bebeğe dar çorap giydirilme melidir. Ayakkabısı tam ayağına göre ise bir numara büyük ayakkabı giydirilmesi önerilir. Bebekler büyüme çağında oldukları için tırnak batmalarını önlemek adına her zaman bir numara büyük ayakkabı giydirmek her zaman daha sağlıklıdır.

Geçmeyen kronik tırnak batmalarına, batan kısmın tırnak kökü kazınarak çıkarılır. Bu işleme kısmi tırnak çekimi de denebilir. Çekim yapıldıktan sonra her gün pansuman yapılır. İlk pansumanını çekimin ertesi gün doktoru yapar ve çekim sonrası tırnağın durumunu inceler. Sonrasında evde yapılması için size batikon ve antibiyotik krem reçete eder. Her gün batikonla temizlenir ve antibiyotik krem sürülerek sargı bezi ile sarılır. Tırnak çekimi sonrasında bebeğin iyileşme süresi bir hafta ile iki haftayı bulabilir.

Tırnak batmasının çok ağrılı olduğu unutulmamalıdır. Bebek bu dönemde emmek istemez, ek gıda ile besleniyorsa iştah kaybı yaşar, hassas ve huzursuzdur. Yatmak yerine kucakta kalmayı tercih eder. Tedaviye başladıktan sonra ağrısı bir kaç gün içerisinde geçecektir. Bebek Ayak Tırnak Bakımı

Bebek Ayak Tırnak Bakımı

Bebeğin tırnak bakımına gerekli önem verilmelidir. Çorap içerisinde terleyen parmak kenarlarında mikrop ve bakteriler çoğalmaktadır. Bebek mutlaka her gün banyo yaptırılmalıdır. Banyo yaptıramadığımız günler ayakları ılık su ile yıkanmalıdır.

Bebeğin tırnak kesimine çok dikkat edilmelidir. Mümkün olduğunda düz kesilmelidir. Bebeklerin tırnaklarını keseceğiniz tırnak makası sadece bebeğe ait olmalıdır. Mikrop ve bakterilerin bebeğe tırnak makası ile geçmesi mutlaka önlenmelidir. Tırnak kesimi sonrasında bebeğin parmakları güzelce silinerek temizlenmelidir.

Bebeklerin ayakları lavanta yağı gibi antiseptik özellikteki yağlarla  arada silinerek temizlenmelidir. Bebeğin bu hem ayaklarındaki mikrop ve bakterilerin ölmesine fayda sağlarken, başlayan bir kızarıklık varsa bu şekilde ilerleyerek iltihaplanmanın olmamasına yardımcı olur.

Bebeklerin ayağına giydirilecek çorap ne çok dar nede çok geniş olmamalıdır. Bu iki durumda bebek için zararlıdır. Çoraplar bebeğin ayağını sıkmayacak genişlikte olmalıdır. Bebeğin çorabı ayağından çıkacak kadar genişliklerde olması da çok zararlıdır. Çift kat çorap giydirilmesi de bebeğin tırnak yapısını bozmaktadır. Bebeğin parmağı iki çorap içerisinde sıkışarak tırnağın deriye batmasına neden olabilir. Bebek derisi çok hassas yapıdadır ve bu deri en ufak bir temasta bile zedelenebilir.

Bebeğin ayağına giydirilecek olan ayakkabı seçimine de çok dikkat edilmelidir. Hiç bir zaman bebeğin ayağına göre ayakkabı alınmamalıdır. Her zaman bebeğin ayağından bir numara büyük ayakkabı alınmalıdır.

Windows 7 Pro Satın Al

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir