Sağlık

Belin Sağ Tarafında Ağrı Nedenleri

Belin sağ tarafında ağrı nedenleri konusunu bütün ayrıntılarıyla yazdık umarım merak ettiklerinizi konu içinde bulabilirsiniz.


Belin Sağ Tarafında Ağrı

Belin sağ tarafında ağrı nedenleri omurga problemleri ve bir çok hastalığın belirtisi olarak yaşanmaktadır. Bel bölgesi yapı olarak çok hassas bir bölgede yer almaktadır. Bu bölgeye yakın olan her organ burada ağrıya neden olabilir. Belin sağ tarafında ağrı kireçlenme, bel fıtığı, bel düzleşmesi, romatizma, kemik erimesi, kas tutulması, böbrek taşı, mide, apandisit ve idrar yolları hastalıkları gibi aşağıda da belirteceğimiz ve açıklayacağımız bir çok hastalık kaynaklı olabilir. Belin sağ tarafında ağrı tedavisi için ise bu ağrının ne şekilde olduğu çok önemlidir. Belin sağ tarafında ağrı neden olur araştırılmalıdır. Hafife alınamayacak bir hastalığın da belirtisi olabileceği için mutlaka doktora gidilmesi gereklidir. Nedenlerinin araştırılarak net tanının konması bu noktada önemlidir.
Çoğu zaman bu ağrılar bel fıtığı yada kas spazmı olarak görülse dahi bel fıtığı kaynaklı olanlar sadece bu ağrıların % 3’ünü kapsamaktadır. % 97’sini ise bir çok hastalık kapsamaktadır. Bel bölgesi hayati önem taşıyan bir bölgedir ve bu bölgedeki ağrılar iç organlar kaynaklı da olabilir. Ağrılar ile hastanelere gelen bir çok hasta da ağrıların altında başka nedenler çıkmaktadır. Ağrı vücudun kişilere bir sinyali gibidir. Bu bölgede olumsuz bir durum var bu bölgeye baktır demektedir. Vücudunuzun sinyali olan ağrıları hafife almamak gereklidir.
belin sağ tarafında ağrı nedenleri

Belin Sağ Tarafında Ağrı Nedenleri

Bel Problemleri
Omurga sorunları ciddi problemlere ve yoğun ağrılara neden olan ciddi bir durumdur. Kişilerde ağrının yanında duruş bozuklukları, his kayıpları ve tutulmalara neden olabilir. Omurga yapısı itibari ile omurlar ve onların arasındaki disklerden oluşur. Ortada ise omur ilik vardır ve bel bölgesinde bacaklara dağılan sinirler bulunmaktadır. Bizim hareket kabiliyetimizi sağlayan bu sinirler, diskler ve omurlar zarar gördüğünde yoğun ağrılara neden olabilirler.

Duruş Bozuklukları
Duruş bozuklukları aşağıda da belirteceğimiz problemlerin nedenlerindendir. Çok oturmak, çok ayakta kalmak, ağır kaldırmak, dik durmamak, uygun yatakta uyumamak, iş yerinde sandalyede beli desteklemeden oturmak gibi yanlış duruş şekilleri bele aşırı yük binmesine neden olur. Bu nedenlerden dolayı da bel ile ilgili bir çok problem zamanla oluşur.

Bel Düzleşmesi
Bel düşleşmesi rahatsızlığı, bel omurlarının normal duruş şeklinin kayarak düzleşme göstermesi sonucunda omurların ve disklerin zamanla zarar görmesine neden olan bir iskelet sistemi rahatsızlığıdır. Diskler zaman içerisinde sinirlere baskı yaparak sol yada belin sağ tarafında ağrı yapabilir. Çok ayakta kalındığında genelde ağrı yapar, oturma ihtiyacı duyarsınız. Sabah uyandığınızda ağrı yapar ve bir müddet hareket ettikten sonra azalma olur. Çok hareketsiz kalmak, oturmak bu ağrıları çoğaltır.

Bel Fıtığı
Bel fıtığı bel bölgesinde ki yoğun ağrılar ve tutulmalar ile kendini göstermektedir. Bu ağrılar bel fıtığının belirtisidir ve bel fıtığı kişilerde hareket kabiliyetinin azalmasına, tedavi edilmez ise his kaybına neden olur. Bel omurları içerisindeki diskler zaman içerisinde yada ani bir hareket ile zarar görür ve sinirlere baskı yapar. Bu baskı da belin sol yada sağ tarafında şiddetli ağrılara neden olur. Bel fıtığındaki ağrı ayakta kaldığınızda şiddetlenir, dinlenme ihtiyacı duyarsınız. Ani hareketlerde ağrır, ağır kaldırmaya ve çok yorulmaya gelmez. Özellikle sabahları çok ağrır. Hareket ettiğinizde ağrı azalır. Bazı ani hareketlerde bele bıçak saplanması gibi bir ağrı gider ve kişinin nefesini kesecek ölçüde şiddetli olabilir. Bel fıtığı bacaklara ve kalçaya vurur ve ilerlediğinde ayaklarda his kaybına  kadar varan sonuçlar doğurur.

Bel Kayması
Bel kayması ciddi bir iskelet sorunudur ve çok yoğun ağrılara neden olur. Bel kayması yaşayan kişilerde ağrı devamlılık göstermektedir. Yürürken, otururken, yatarken de ağrı hissedilir. Mutlaka tedavi edilmesi şarttır. Eğilirken kişi bel ağrısı ile doğrulamaz. Dik durmakta zorluk yaşar ve duruş bozukluklarına neden olur.

Bel Kireçlenmesi
Bel omurları arasında kireçlenme olduğunda belin sağa, sola hareket kabiliyeti azalır. Bel çok yorulmaya gelmez ve ara ara ağrılar oluşur. Sıcak bel kireçlenmesine iyi gelir. Ağrılar olduğunda bel sıcak tutulmalı ve kireçlenmeyi gidermek için fizik tedavi uygulanmalıdır. Bunun yanında bu ağrılar bacaklara, kalçaya vuran ağrılardır.
Belin sağ tarafında ağrı nedenlerinden olan bel problemleri yoğun ağrılara neden olur. Mutlaka fizik tedavi, egzersiz ve ilaç tedavisi gerekmektedir. Bu problemler ayakta uzun kalmaya, çok oturmaya, ani hareketlere, ağır kaldırmaya gelmez. Genelde şiddetlidir ve kişinin hareket kabiliyetini güçleştirir. İlerleyen durumlarda tutulmalar ile kendini göstermektedir. Mutlaka tedavisinin yapılması gereken ciddi problemlerdir.

Kas Kökenli Ağrılar
Bel kasları hareketsizlikten zamanla zayıflamaktadır. Bel kaslarının güçlenmesi için bel egzersizleri ve hareket  gereklidir. Bel kasları zayıfladığında çok çabuk hasar görür. Belin sol yada sağ tarafında ağrı nedenlerinden en fazla kas kökenli ağrılar görülmektedir. Kaslar zamanla zayıflar ve hareketsizlikten sertleşmektedir. Sertleşen kaslar kemikleşir ve kulunçlar oluşur. Bu tür bir durum yoğun ağrı yaşamanıza neden olur. Bel problemleri yaşayan kişilerde de kaslar bu problemlerden etkilenmektedir. Bu nedenle de gerilerek ağrılara neden olurlar.  Kas kökenli ağrılara sıcak uygulama çok iyi gelir ve gerilmenin hafiflemesini sağlar.
Bel problemleri ve kas kökenli ağrılar dışında belin sağ tarafında ağrı nedenleri nelerdir?
belin sağ tarafında ağrı neden olur

Belin Sağ Tarafında Ağrı Neden Olur?

Bel bölgesi iç organların bir çoğunun bulunduğu bölge olduğu için bu organlarda oluşan hastalıklar bel bölgesini etkilemektedir. Bu problemler ağrılar şeklinde bel boşluğuna, kasıklara, karna vurarak kendini gösterirler. Bel bölgesine vuran ağrılar nelerdir? Hangi hastalıklardan kaynaklı olabilir?

Böbrek Problemleri
Böbrek konum itibari ile bel bölgesine yakın sol ve sağ tarafta bulunmaktadır. Sol taraftaki bir böbrek sola, sağ taraftaki bir böbrekteki oluşan bir problem ise sağ tarafa ağrı yapar. Böbrek taşları, böbrek iltihaplanması, böbrekte kum ve böbrek büyümesi, böbrekte apse olması gibi böbrek hastalıkları belin sol yada sağ tarafında ağrı olmasına neden olur. Bu ağrılar devamlılık gösterir ve özellikle böbreklerden taş düşürmek çok yoğun ağrı yapar. Böbreklerden kaynaklı ağrılar yanında idrar yollarında yanma, idrar yaparken zorlanma ve kasık ağrıları gibi şikayetlerle de kendini göstermektedir.

İdrar Yolları Hastalıkları
İdrar yollarını üşütmek, iltihaplanma, özellikle mesane iltihaplanması şiddetli bel ağrısı yapabilir. Bu ağrıların yanında idrar yaparken yanma, idrar renginde değişiklik, karında ve kasıklarda ağrı var ise mutlaka doktora gitmelisiniz.

Kadın Hastalıkları
Kadınlar için özel bazı hastalıklar bel bölgesinde ağrıya neden olur. Rahimde ve yumurtalıklarda oluşan kistler, miyom, iltihaplanma gibi bir çok kadın hastalığı kendini sol yada belin sağ tarafına vuran ağrılar ile gösterebilir. Bu ağrılar yanında akıntı, ara lekelenmeler, akıntıda kötü bir koku, kasıkta yada karında ağrı şeklinde belirtiler verdiğinde mutlaka doktora giderek nedenlerinin araştırılması gereklidir. Bu ağrılar bir başka hastalığın belirtisi şeklinde kendini gösteren haberci ağrılardır.

Apandisit
Apandisit sağ tarafta oluşan bir rahatsızlıktır. Kasık bölgesinde oluşan bu rahatsızlık kendini sağ kasık ve sağ bel ağrısı şeklinde gösterir. Şiddetlidir ve başladığında şiddetlenerek devam eder. Ağrılar yavaş yavaş yada birden bire başlarlar. Bu ağrılar şiddetlenerek devam eder. Genelde mide bulantısı, kusma gibi belirtilerde göstermektedir. Bu şekilde bıçak sokması gibi bir ağrı olur ve şiddetlenerek devam ederse mutlaka vakit kaybetmeden doktora gidilmelidir.

Karaciğer
Karaciğerler de oluşan bir rahatsızlık da aynen böbreklerde olduğu gibi bele vuran ağrılar şeklinde kendini gösterir. Çok yoğun ağrılar yapmaz ama hastalık tedavi edilene kadar devamlılık gösterir.

Mide
Mide içerisinde bulunan yara, reflü, ülser gibi mide problemleri de karın bölgesine vurduğu gibi bele de vurabilir. Çok yoğun olmasa da bu ağrılar yemekten sonra, uyumadan önce gibi zaman zaman ağrılar şeklinde kendini gösterir.  Midede oluşan problemler zaten kendini karın ağrısı şeklinde de göstereceği için bu ağrıların mideden kaynaklı olduğu hemen anlaşılır.

Safra Kesesi Ağrıları
Safra kesesi karaciğerin hemen altında sağ ve sol karaciğerin kesiştiği noktada bulunur. Karaciğerin üretmiş olduğu safrayı biriktirerek sindirim sistemine gönderir. Burada oluşan rahatsızlıklar bel ağrısı şeklinde de görülebilir. Bel ağrısının yanında gaz sancısı, karın ağrısı, yemek sonrası hazımsızlık gibi şikayetler de yaparak kendini gösterdiğinden ağrının kaynağını bulmanız çok daha kolay olacaktır.

Romatizma
Romatizma ağrılı hastalıkların başında gelmektedir. Vücudun her yerinde oluşabilecek bu hastalık bel bölgesinde de oluşabilir. Geçmeyen bel ağrılarınız varsa mutlaka doktora gitmelisiniz. Romatizma özellikle iltihaplı olanı çok ciddi bir hastalıktır ve genelde önemsenmez. Aslında dikkate alınması gereken ilerleyen bir durumdur. Romatizma ağrıları genelde soğuk havalarda, hareketsizlikte çok daha fazla olur. Kasların ısınması ağrıların azalmasına yol açar. Bu nedenle bel bölgesi sıcak tutulmalıdır.

Stres
Stres bel ağrısına neden olur mu demeyin ana kaynağı stres olabilir. Stres kaynaklı bel ağrısı yaşanması çok normaldir. Stres altındaki kişilerde sinirler gerilir ve gerilen sinirler genelde bu tür ağrılara neden olur. Stres, üzüntü, sinir çok yoğun ağrılar yaşanmasına neden olurken stres altındaki kişilerde boyun ve bel tutulmalarının çok görüldüğü gözlenmiştir. Stres bir çok hastalığında ana kaynağıdır.
belin sağ tarafında ağrı tedavisi

Belin Sağ Tarafında Ağrı Tedavisi

Belin sağ tarafında ağrı nedenleri bir çok hastalık kaynaklı olabileceği gibi kas kaynaklı da olabilmektedir. Kas kaynaklı ağrılar genelde bir hafta içerisinde geçerler. Kas gerginliği açıldıktan sonra ağrılar da yavaş yavaş geçer. Kas kaynaklı ağrıların tedavisi dikkat etmek, dinlenmek ve bel kaslarını sıcak tutmaya çalışmaktır.
Bel ağrıları omurga problemlerinden kaynaklı ise bunun tek yolu doktora gitmektir. Doktorunuz MR filmi çekerek belinizdeki problemin neden kaynaklandığını size en doğru şekilde söyleyecektir. Bel fıtığı, bel kayması, bel düzleşmesi gibi bel problemi size uygun fizik tedavi, egzersiz programı ile tedaviye başlanır. Evde yapacağınız tedavi ve uymanız gereken kurallar size söylenir. Ağır kaldırmamak, çok oturmamak, bel bölgesine yük bindirmemek gibi uyulması gereken ve dikkat etmeniz gerekenlere karşı doktorunuz sizi uyarır. Bel problemleri hafife alınmayacak kadar ciddi problemlerdir. Eğer tedavi erkenden yapılmaz ise ameliyat kaçınılmaz son olur. Bazı bel sorunlarından dolayı ise felç riski yaşanmaktadır. Bu nedenden dolayı mutlaka tedavisi şarttır. Bu tür problemler için Fizik Tedavi doktoruna yada Beyin Cerrahisine gidilmesi gereklidir.
İç organlardan kaynaklı olan hastalıklar için Dahiliye doktoruna gidilmelidir. Karaciğer, safra kesesi, apandisit, ve mide problemlerinden şüphelenildiğinde bir Dahiliye uzmanı yani İç hastalıkları uzmanı olan doktorunuz sizin için uygun testler yaparak tam olarak neyiniz var anlayacaktır. İlaç tedavisi ile bu tür hastalıklar tedavi edilmektedir. Test sonuçları sizin için en uygun tedavinin ne olduğunu çok daha net belirleyecektir.
Böbrek ve idrar yolları hastalıkları için ise bir Üroloji uzmanına gidilmelidir. Gerekli olan testler ve Ultrason muayenesi ile tam olarak neyiniz var anlaşılır. Bir çok kişi ağrı ile doktora gider ve altında yatan sebepler ancak testler ve gerekli tetkikler sonunda anlaşılır. Böbrek hastaları bol su içmelidir. Kendilerini korumalı ve gerekli olan ilaç desteğini almalıdır.
Kadın hastalıkları gibi ağrılar için mutlaka bir Kadın hastalıkları uzmanına gidilmelidir. Özellikle kistler kadınlarda bel ağrısına neden olan anormal yapılaşmalardır. Tedavisi basittir ve mutlaka tedavinin erken evrelerde yapılması şarttır.
Ağrı vücudun bize  burada bir problem var diye verdiği bir  sinyaldir. Ağrılar ciddi durumların habercileridir ve mutlaka onlara kulak verilmelidir. Ağrı bir problem değil, problemin belirtisidir. Ağrılarınız olduğunda onları dinleyin ve mutlaka doktora giderek ağrılarınızın neden kaynaklı olduğunu anlamaya çalışın.

esenyurt medyum

office 2013 satın al

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir