Sağlık

Boğaz Ağrısı ve Ses Kısıklığına Ne İyi Gelir?

Boğaz ağrısı kış günlerinde en çok görülen hastalıklar arasındadır. Neredeyse her 3 kişiden birinde yılda en az bir kez boğaz enfeksiyonu görülür. Boğaz ağrısı genel olarak gribal enfeksiyon nedeni ile yaşanmaktadır. Bu gibi durumlar geniz bölgesini kapsar ve genelde  akut farenjit adı verilen bir enfeksiyona neden olur. Ses kısıklığı ise, gırtlak kısmında ses tellerinde oluşan enfeksiyonla görülür. Boğaz ağrısı ve ses kısıklığı genelde kış aylarında çok sıklıkla görülmektedir.Boğaz Ağrısı ve Ses Kısıklığı Neden Olur

Boğaz Ağrısı ve Ses Kısıklığı Neden Olur?

Akut boğaz ağrılarının nedeni aynı gribal enfeksiyonlarda olduğu gibi genellikle virüslerden kaynaklanır. Virüsler geniz bölgesindeki mukozaya yerleşir ve burada iltihaplanma oluşturur. İltihaplanma ise boğaz ağrısına neden olur. Vücut bu bölgedeki iltihaplanmayla mücadele ettiği sırada lenf düğümleri şişer. Bu nedenle bu bölgede dokunmaya karşı hassasiyet oluşur. Ses kısıklığı ise ses telleri üzerindeki mukozanın iltihaplanması ve şişmesi ile oluşmaktadır. Buradaki şişme ses tellerinin yeterli seviyede açılıp kapanmasını engeller. Bu nedenle de ses kısık ve boğuk şekilde çıkar. Bazen hiç sesin çıkmadığı da görülür.

Farenjit belirtileri arasında boğazda kuruma hissi ile sık sık öksürme isteği ile yutkunmayı zorlaştıran kaşınma ve yanma hissi vardır. Bu belirtilerden çok kısa süre sonra yutkunurken daha da artan boğaz ağrısı, nezle, öksürük ve ateşlenme de görülür. Boğuk ses kısıklığı ile birlikte bazen fısıldama şeklinde ses çıkmadığı da olur. Akut boğaz enfeksiyonları genelde bir kaç gün ile bir hafta içerisinde kendiliğinden geçer.Boğaz Ağrısı ve Ses Kısıklığına Ne Yapılır

Boğaz Ağrısı ve Ses Kısıklığına Ne Yapılır?

Boğaz ağrısı ve ses kısıklığına ne iyi gelir? Ne yapılmalıdır? Boğaz enfeksiyonu kendiliğinden iyileşme eğilimi yüksel olan bir enfeksiyon türüdür. Bu hastalıkta dinlenmek, istirahat etmek, sıcak şeyler tüketmek, bol sıvı almak ve özellikle sigaradan uzak kalmak gereklidir.

Ses kısıklığına yapılması gereken en önemli şey sesi dinlendirmektir. Ses kısıklıklarında konuşmamaya özen göstermek gereklidir. Uykunuza çok dikkat etmelisiniz. Uyku sırasında vücut kendini yeniler ve tamir eder. Ses telleri uyurken kullanılmadığı için de çok daha hızlı iyileşme gösterir. Boğaz ağrısı ve ses kısıklıklarında bitkisel çaylar çok faydalıdır. Adaçayı, papatya, zencefil, ekinezya, ıhlamur gibi bitki çaylar boğaz ağrısı ve ses kısıklığına çok iyi gelir. Bunun yanında sıcak süt ve bal ses kısıklığı ve boğaz ağrısında mutlaka içilmelidir. Limon, mandalina, portakal gibi bol C vitamini içeren meyve sularını içmek bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Bir kaç gün içerisinde geçmez ve daha da kötüleşme eğilimine girerse mutlaka Kulak Burun Boğaz Uzmanına giderek muayene olmalısınız. Basit bir rahatsızlık olmayabilir ve dikkat etmek gereklidir. Virüslerden bazıları çabuk geçmez ve mutlaka ilaç tedavisi gerekebilir.

İlaç tedavilerinde genelde boğaz gargarası, burun spreyi ve gerekli görülür ise antibiyotik ilaç verilebilir. Hastanın kendini daha çabuk toparlaması amaçlı vitamin desteği sağlanır. Hasta kendini soğuktan korumalıdır. Özellikle ses kısıklığı için boyun böylesi sarılarak sıcak tutulmaya çalışılmalıdır.

Office 2013 Satın Al

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir