Sağlık

Çıban Nedir, Neden Çıkar ve Nasıl Geçer?


Çıban Nedir?

Çıban vücutta neden çıkar? Çıban nedir ve tedavisi nasıl yapılır? Çıban patlatma, Çıban belirtileriÇıban nasıl geçer gibi çıbanla alakalı merak ettiğiniz her sorunun yanıtını konumuzda ayrıntılı anlatmaya çalıştık. Çıban derideki ağrılı, iltihaplı ve büyük bir sivilceye benzeyen oluşumun adıdır. Genelde aniden oluşan bu oluşum, şişkinlik, kızarıklık, ağrı ve zonklama ile kendini belli eder. Vücudun her yerinde çıkabilen çıbanlar genelde kalçada, sırtta, bacaklarda, koltuk altı ve yüzde daha çok görülürler. Çok nadir iç organlarda da çıktığı görülse de genelde tüm vücutta çıkar.

Stafilokok adı verilen bir bakterinin cilt üzerine bulaşarak, kendine daha iyi bir yaşam alanı bulabilmek için deri altına inerek kıl köklerine yerleşmesi ile oluşur. Burada yerleşen bakteri çevresindeki yağ dokuları ile besleyerek büyür. Vücut bu oluşumu hemen fark eder ve savaşmak için buraya alyuvarları gönderir. Buradaki bakteri ile savaş esnasında bu bölge şişer ve iltihaplanır. Çıban çeşitleri çok fazladır. Bazı çıbanlar tehlikelidir ve bu yüzden çıbanlara asla dokunulmamalı ve sıkılmamalıdır.çıban neden çıkar

Çıban Neden Çıkar?

Bir çok yolla bakteriler deriye bulaşırlar. Bir çok kişinin gittiği ve ortak kullandığı alanlardan çok daha fazla geçer. Stafilokok adı verilen bakteri deri üzerine bir şekilde bulaşır ve hemen deri altına kıl köklerine iner. Çevre yağ dokularından beslenerek büyür. Bu arada vücut onu görür ve onu yok edebilmek için kanda bulunan alyuvarları oraya gönderir. Bu bölgede bir kesecik oluşur. Bunun oluşmasındaki en önemli neden vücudumuzun  bu bakteriyi başka bir yere geçmesini önlemeye çalışmasıdır. Alyuvarlarla savaş esnasında iki taraftan da bir çok ölü olur ve bu ölü artıkları iltihap olarak bu kesecik içinde birikir. Vücut bu keseyi yukarı doğru iterek atmaya çalışır. Vücut bu keseyi itmeye çalıştıkça bu bölgede ağrıya neden olur. Savaş devam ettikçe de bu kesecik büyüyerek gelişir.

Bir çok kişi çıbanı sivilce ile karıştırmaktadır. İkisi birbirinden farklı gelişir ve çıban çok daha tehlikeli iltihaplı bir oluşumdur. Patlatılması çok tehlikelidir. Bunun nedeni ise patlatıldığında içerisindeki oluşum kılcal damarlar yolu ile damarlara ve çevreye dağılarak başka çıbanlar oluşmasına neden olur.

Bazı kişilerde çıban devamlı çıkar. Fronküloz adı verilen bir hastalık türüdür. Bu kişilerde devamlı ve çok kısa aralıklarla çıban çıkmaktadır. Bazen bir çok çıban aynı anda çıkabilir.

Vücutta Çıban Çıkmasının Nedenleri

Çıbana neden olan bakteri türü çok kişinin kullanım alanlarından çok daha kolay geçer. Yüzme havuzları, otobüsler, spor salonları, hastane, okul gibi alanlarda bu bakteri türü çok daha yaygın halde bulunur. Çok kişinin oturduğu yere oturmak, bir çok kişinin değdiği yerlere çıplak elle değmek, çıplak ayakla çoklu kullanılan alanlarda gezmek bu bakterinin kişiye geçmesini sağlar. Aslında her yerde olabilen bu bakteri cildin her hangi bir yere teması ile geçer ve çoğalır. Temizlik bu bakterinin geçmesinde en büyük nedendir. Çoklu kullanım alanlarında kişiye geçse de kişi her akşam yıkanmalı, ellerini devamlı temiz tutmalı, çıplak ayakla bir yere basarsa hemen ayaklar yıkanmalı yada çorapsız asla çoklu kullanım alanına basmamalıdır ve bu bakterinin kıl köklerine inmesine engel olunmalıdır. Özellikle spor salonlarında ve yüzme havuzlarında dikkatli olmalıdır. Havuzdan çıkınca mutlaka yıkanmalıdır. Spor salonlarında spor yaptıktan sonra mutlaka temizlenmelidir. Başkasının giysisi yada kullandığı bir kıyafet kullanılmamalıdır. Bazı kişiler ve bazı durumlarda kişiler daha fazla risk altındadır.

  • Vücut zayıf ve vitaminsiz düştüğünde
  • Şeker hastası olan kişilerde,
  • Troide bağlı aşısı terleme gösteren kişilerde,
  • Kansızlık
  • Beslenme bozuklukları,
  • Aşırı kilo
  • Aşırı yağlı yiyecekler yemek,
  • Egzama, mantar gibi deri hastalıkları olanlar
  • Uzun süre oturan hareketsiz kişiler
  • Aşırı alkol ve sigara tüketimi
  • En önemlisi temizlik eksikliği

Çıban Belirtileri

Çıban çıkan bölge öncelikle şişmeye ve ateşlenmeye başlar. Bu bölgede iltihaplanma oluşmaya başlayarak içi irinle dolar. Bu irin ölü olan alyuvar ve bakterilerle doludur. Şişme devam eder ve bazı çıbanlar fındık  büyüklüğü de bile olabilir. İrin ve şişlik olmaya başladığı dönemlerde ağrı da başlar. Bu ağrı zonklama şeklinde kendini gösterebilir.çıban çeşitleri

Çıban Çeşitleri

Bazı çıbanlar çok sık görülüp daha az zararsızken, bazı çıban çeşitleri ise az görülmesine rağmen çok tehlikelidir. Çıban çeşitleri şu şekildedir:

Kan Çıbanı

Kıl köklerine yerleşen bakteri çoğalarak yağ dokularına yayılır. En çok görülen çıban çeşididir. Tehlikesizdir ancak patlatılmamalı, kendiliğinden patlamalıdır. Tedavisi antibiyotik krem uygulaması ile yapılmaktadır.

Şirpençe Çıbanı

Şirpençe çıbanı dışarıdan bakılınca büyük tek bir çıban gibi görülür. Aslında yan yana bir sürü kan çıbandan oluşur. Bakteriler tek bir kıl köküne değil yan yana olan bir çok kıl köküne yerleşmiş ve bu bölgede çoğalmıştır. Bir çok kan çıbanının birleşmesi ile oluşan şirpençe çıbanı asla patlatılmamalıdır. Bu çıbanı sıkmak sinir sistemini ve dolaşım sistemini etkileyerek kötü sonuçlar doğmasına neden olur. Sıkması tehlikeli olan çıban türleri arasındadır.

Şark Çıbanı

Bu çıban çok sık çıkmayan ama çıbanlar arasında en tehlikeli olandır. Bu çıbanın özelliği sıcak ve kurak yerlerde daha çok olmasıdır. Çok zor iyileşme gösteren çıbanın geçmesi 2 yılı bulabilir.  Bu çıban sıkılır ise iltihap kılcal damarlarla kan dolaşım sistemine ve tüm vücuda yayılır. İç organlara hatta sinir sistemine bile ulaşabilen şark çıbanı ölümle bile sonuçlanabilir. Kan dolaşımına geçen bakteri önceleri ateş ile kendini gösterir ve hasta komaya girerek bilinç kaybı bile yaşayabilir.

Çıban sıkmak ve patlatmak bu nedenle tehlikelidir. Çıban dokunulmaz ise bir şey yapmaz ve tehlikesizdir. Fakat sıkılır ise kan dolaşımına kısa sürede yayıldığı için çok tehlikeli olabilir. Bu nedenle çıbanları sıkmak iyi değildir. Mutlaka doktora giderek gerekli tedavinin yapılması gereklidir.çıban patlatma

Çıban Patlatma

Çıbanı sıkarak patlatmak iyi bir yol değildir. Sıkma esnasında çıbanın irininin bulunduğu kesecik patlar. Çıban içerisindeki iltihap ve bakteriler kan dolaşımına dağılır. Tüm vücuda bu bakteriler dağılır ve çıban iç organlarda bile çıkabilir. Bir çok iltihaplı hastalığın oluşmasına neden olur. Çıban tek başına tehlikeli değildir. Tehlikeli olan çıbanı sıkarak iltihabı tüm vücuda dağıtmaktır. Bazı çıban türleri ve çeşitleri vardır ki bu çıbanları sıkmak hayati önem taşır.

Çıban ancak tam olgunlaşıp baş verdiğinde patlatılabilir. Çıbanın olgunlaştığı şu şekilde anlaşılır. Çıbanın çevresi kımızı ve çıbanın üzeri sert ise tam olgunlaşmamış demektir. Orta kısmı sarı ve iltihaplı kısım tam ortada toplanmış ise ancak o şekli ile patlatılabilir. Çıban asla sivilce gibi sıkılmaz. Doktora gidilemez yada ulaşılamaz ise ancak çıban patlatmak bir tek yol ile yapılabilir.

Çıban Nasıl Patlatılır?

Çıban ancak tamamen olgunlaşıp uç verdiği zaman patlatılabilir. Yüz, boyun, kulak gibi beyne yakın yerlerdeki çıbanlar asla patlatılmamalıdır. Bu bölgeler beyne yakın olduğu için her hangi bir aksilikte beyne bu iltihap kılcal damar yolu ile gideceğinden çok tehlikelidir. Damarlarda tıkanma ve beyin hasarlarına yol açabilir. Basit bir durum dememek gereken çıban, bir mikroplu hastalıktır.

İnce uzun bir iğne iyice alkolle temizlendikten sonra ateşte ucu  iyice ısıtılır. Bir pamuğa alkol dökülür ve çıban alkol ile silinir. İğne iyice kırmızı olacak kadar ateşte kızdırılır ve çıbanın uç vermiş sarı iltihaplı kısmının tam ortasına doğru sokularak delinir. Bu delik kısma bastırılmaz, içerisindeki iltihap akıtılmaya çalışılmaz. Bu kısımdan yol bulan iltihap kendiliğinden yukarı doğru çıkarak çıban boşalır. Kesinlikle çıbanı sıkarak boşaltmaya çalışmamalısınız. Çok tehlikelidir ve iltihabın yayılmasına neden olur.

Çıban patladıktan sonra 10 ile 15 gün içerisinde iyileşmeye başlayacaktır. Bu süre içerisinde çıban çok iyi temizlenmelidir. Krem günde en az 4 -5 defa sürülmeli ve çok temiz tutulmalıdır.çıban nasıl iyileşir

Çıban Nasıl İyileşir?

Çıban patlatıldıktan yada kendiliğinden patladıktan  sonra üzerine bol antibiyotik krem sürülür. Sıcak suda ıslattığınız bir bezi devamlı çıban üzerine koyarak çobanın irininin akmasını bu şekilde sağlayabilirsiniz. Önemli olan çıbanı steril tutmaya çalışmaktır. Bu esnada devamlı silerek temizlemelidir. Antiseptik yağlar ile de silinmesinde fayda vardır.

Çıban boşaldıktan sonra üzeri kabuk bağlayacaktır. Çıbanın kabuk bağlaması onun iyileştiğini göstermektedir. Bu kabuk asla koparılmaz, koparılmaya çalışılmaz.

Çıbana Hangi Doktor Bakar?

Çıban bir cilt problemidir ve çıbana Cildiye yani Cilt doktoru bakmaktadır.

Çıban Tedavisi

Çıban mutlaka doktora giderek iyileşebilen bir hastalıktır. Ciddi bir durumdur ve önemsenmelidir. Çıban içerisindeki bakterilerin tüm vücuda dağılması tehlikelidir. Bu nedenle vücudunuzun her hangi bir yerinde oluşmuş olan bir çıbanı mutlaka doktora giderek göstermelisiniz.

Çıban tedavisi için doktorunuz öncelikle çıbanın çeşidini inceleyecektir. Her bakteriye verilecek antibiyotik farklıdır. Bu nedenle hangi çıban çeşidine ait olduğu çok önemlidir. Çıban olgunlaşma aşamasında ise ona uygun bir antibiyotik krem verilir ve bu krem ile çıban devamlı pansuman yapılır. Çıbana dışarıdan bir dış etkinin çarparak patlatmaması için çıban sarılarak muhafaza altına alınır.

Çıban ameliyatı ise bazı çıbanlar için gereklidir. Bunu ancak doktorunuz yapacağı inceleme esnasında görebilir. Bazı çıbanlar vardır ki şirpençe yada şark çıbanı gibi ancak ameliyatla temizlenmesi mümkündür.çıban ameliyatı

Çıban Ameliyatı

Şirpençe çıbanı gibi çıbanlar tehlikelidir. Büyük ve çok ağrılı olabilir. Şirpençe çıbanı bir çok kan çıbanının bir arada toplanması ile oluşmaktadır. Ağrılı, büyük ve bir türlü içi boşalmayan çıbanlara yapılan bir cerrahi operasyondur. Bu operasyon sırasında doktor çıbanın içini tam olarak boşaltır ve çevresini ise iyice temizler. Tehlikeli olan çıbanlara yapılabilecek en iyi tedavi yolu ancak cerrahi işlemdir. Doktorunuz bu işlem sonrasında bu bölge için bir antibiyotik krem ve sizin için de antibiyotik ilaç tedavisi başlatacaktır. Her çıbanın iyileşme süresi birbirinden farklılık göstermektedir. Özellikle şeker hastalarında çıkan çıbanlar çok daha uzun sürede iyileşirler. Şeker hastalarında çıkan çıbanlar da genelde çok daha büyük olurlar.

Çıban ameliyatından sonra da temizlik ve bu bölgenin steril tutulması çok önemlidir. Pansuman devamlı yapılmalı ve antibiyotik krem kısa aralıklar ile bu bölgeye sürülmelidir. Yara iyileşirken kabuk bağlar ve bu kabuk asla koparılmaz. Çıbanlardan sonra yerinde oyuk şeklinde bir iz kalması da çok normaldir.

Çıban Çıkması İyi Midir?

Çıban çıkması halk arasında çok iyidir denmektedir. İnsan vücudundaki pisliği temizler denir. Vücudumuzdaki iltihabın ve mikrobun çıban yolu ile atıldığı sanılır. Aksine bu durum doğru değildir. Dışarıdan bulaşan bir bakterinin deri altına girerek burada çoğalarak büyümesi ile oluşur. Bu oluşum çarpma yada sıkma yolu ile patlar ise vücuda çok sayıda bakteri ve mikrop kan yolu ile geçer ve bu çok tehlikelidir. Bir çok kişinin ölümüne, ateşli hastalık geçirmesine nedendir. Özellikle kırsal kesimde çıban sonrası ölümler çok fazla olmaktadır. Bir çok ünlü devlet adamının çıbandan öldüğü tarih kitaplarında yazılmaktadır. Bu nedenle hafife alınmayacak kadar ciddi bir hastalıktır.

Çıban Lekeleri Nasıl Geçer?

Çıban oyuk şeklinde bir leke bırakmaktadır. Bu leke için leke giderici kremler mevcuttur. Özellikle ameliyat izlerini yok eden leke kremleri, çıban tamamen iyileşip sadece lekesi kaldığında sürülebilir. Küçük çıban lekeleri çok rahatlıkla geçerken büyük ve oyuk şeklinde olan lekeler ya da izlerinin geçmesi çok daha zordur.

Çıban Nasıl Geçer

Çıban için evde de bir şeyler yapılması gereklidir. Öncelikle doktora giderek uygun tedavi başlatılmalıdır. Bunun yanında evde de çıbana yapılması gereken uygun yardımcı tedaviler vardır. Bu tedaviler yardımcı tedavi oldukları için öncelik doktorunuzun verdiği tedavilerdir.

Çıbana Kara Merhem

İhtiyol pomat adı verilen halk arasında da kara merhem adı ile bilinen pomat özellikle çıban tedavisi için üretilmektedir. Çıban batikon ile temizlendikten sonra bu pomat çıban üzerine sürülür ve sarılır. Bu pomatın amacı bu bölgedeki iltihabın birikerek çıbanın olgunlaşmasını sağlamaktır. Olgunlaşan çıbana uç verdirerek patlamasını sağlar. Bu pomat özellikle yatmadan önce sürülür ve çıbanın üzeri sarılarak kapatılır. Çok kısa sürede uç vererek patlamasını sağlayan çok faydalı bir kremdir.

Çıban Tedavisi Lokum

Çıban tedavisinde lokum sarmak yüzyıllardır yapılan bir uygulamadır. Çok da faydalı olan bu uygulama çıban üzerine lokumun yumuşatılarak sarılması ile yapılmaktadır.

Bu uygulamalar yapılmadan önce eller çok iyi yıkanmalıdır. Çıban üzeride aşağıda bahsedeceğimiz antiseptik yağlar ile silinerek temizlenir yada batikon ile silinir. Lokum elimizde yumuşatılır ve  temizlenmiş olan çıban üzerine konarak üzeri kapanır. Bir sargı bezi yada tülbent yardımı ile çıbanın üzeri kapanabilir.

Sarılan lokum bir kaç saat ara ile değiştirilir ve bu bölge ılık su ile yıkanarak temizlenir. İşlem yeniden uygulanır. Özellikle gece yatmadan önce yapılabilir. Çıbanın bir yere teması engellenir.

Çıban Tedavisi Soğan

Soğanları bir fırında yada ateş közünde pişirerek soyduktan sonra sıcak sıcak çıbanın üzerine sarma yöntemine çıban soğan tedavisi denmektedir. Çok bilinen bir yöntem olup özellikle halk arasında en çok uygulanan çıban tedavi yöntemlerinden biridir. Bu yöntemle bu bölgedeki iltihap toplanır ve çıban çok daha kısa sürede olgunlaşarak patlar. Patladıktan sonra artık soğan kürünü yapmaya gerek yoktur. İçinin boşalması için çıbanı çok temiz tutmak ve içinin tamamen boşalmasını beklemek gerekir. Çıban olgunlaşıp patlamadan yada patladıktan sonra antibakteriyel yağlarla mutlaka silinmelidir.

Çıban İçin Antibakteriyel Yağlar

Ada çayı yağı antibakteriyel yağlardan olup çıbanı devamlı bu yağ ile silerek temizlemek çok fayda eder. Sıcak su içerisine bir kaç damla damlatarak bu suda ıslatacağınız bir bezi sıcak sıcak çıban üzerine koymak iltihabın toplanmasında çok faydalıdır.

Çay ağacı yağı da antiseptik yağların başında gelir. Bu yağ ile çıbanı silmek ve temizlemek çok faydalıdır.

Lavanta yağı antiseptik yağlardan olup aynı zamanda da çıbanın  ağrısını gidermekte bire bir gelmektedir. Ağrı kesici özelliği olan bu yağ çıbanın zonklama gibi ağrısını alır.

Karanfil yağı da ağrı kesici yağlardan olup, aynı zamanda da antiseptik özelliktedir. Karanfil yağı ile çıban silinip üzerine antibiyotik içerikli krem yada kara merhem sürülerek çıbanın bir an önce patlaması sağlanabilir.

Çıban tedavisi çok önemli bir tedavidir. Çıban ihmal edilmemeli, sıkılıp patlatılmamalıdır. Çok tehlikeli olup kişinin sinir sistemini bile etkisi altına alabilir. Bu nedenle mutlaka doktora giderek göstermek gereklidir. Özellikle büyük çıbanlar çok tehlikeli olup asla değilmemesi gereken çıbanlardandır.

Her çıbanın iyileşme süresi birbirinden farklılıklar göstermektedir. Bazı çıbanların oluşma ve patlaması bir ay içerisinde olurken, bazı çıbanlar iki yıl gibi uzun bir süre de iyileşme göstermezler. Genelde patlayan çıbanlar 10 ile 15 gün içerisinde kabuk bağlayarak iyileşmeye başlarlar.

bayan escort

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir