Sağlık

Makat Çatlağı Ameliyatı Sonrası İyileşme Süresi


Makat Çatlağı Ameliyatı

Makat çatlağı ameliyatı sonrası iyileşme süresi, süreci yapılan ameliyatın ciddiliğine göre değişmektedir. Basit ameliyatlar çok kısa sürede iyileşme gösterirken diğerlerinin iyileşme süreleri çok daha fazladır. Makat çatlağı, makat bölgesini kaplayan derideki yırtılma ve çatlaklara verilen isimdir. Bazı yırtılmalar bir kaç haftada kendiliğinden iyileşirler. Bazı çatlaklar ise 5-6 haftayı geçer ve kronikleşir. 8 ile 12 haftayı geçen makat çatlaklarına kronikleşmiş makat çatlağı denir. Bazı yırtılmalar ise alt kas yapısına kadar iner yada ileri doğru ilerleyerek büyür. Makat çatlağı ameliyatı kararı verilmiş olan hastalar, ameliyatlarını olduktan sonra bir çok sorun ve problemle karşılaşır. Makat çatlağı ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Bir çok kişide makat çatlağı görülür ve genelde kendiliğinden iyileşir. Kabızlık, ıkınma, doğum sırasında zorlanma gibi bir çok nedenle zaman zaman makat bölgesinde çatlamalar olur. Bir kaç hafta içerisinde kendiliğinden iyileşme göstermesi normal sayılır. Bazı kişilerde ise bu durum kronikleşerek devamlılık gösterir. Bir türlü iyileşmez ve kişiye zor anlar yaşatır. Kadın, erkek çok fark etmeden görülen bu durum 15 ve 40 yaşları arasındaki kişilerde çok daha sık rastlanır.

Makat çatlağı yani diğer adı ile anal fissür kaşıntı, kanama, akıntı, ağrı gibi belirtiler göstermektedir. Kronikleşen hastalık ilaç ve krem desteği ile rahatlatılmaya çalışılır. Bir çok hasta makat bölgesinde bulunan bu çatlağı doktora giderek göstermekten çekinir. Evde kendi kendine tedavi etmeye çalışarak uzun yıllar bu hastalıkla mücadele ederler. Bazı çatlaklarda uzun ve şiddetli kanamalar olur. Bu tür bir çatlak ancak doktor kontrolünde tedavi edilmelidir. Alt kas yapısına inen çatlaklar bazen yukarı doğru ilerler ve bağırsaklarda ilerleyerek tedaviyi zorlaştırır. Mutlaka ameliyat edilmesi gereken ciddi yırtıklar vardır. Tedavisi ancak ameliyatla olan yırtık ve çatlaklar bir çok değişik yöntem ile ameliyat edilir. Ameliyat şeklini doktorunuz çatlağın durumuna göre belirler.Makat Çatlağı Ameliyatı

Makat Çatlağı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Makat çatlağı ameliyatları bir çok şekilde yapılmaktadır. Büyük bir bölümü genel anestezi ile yapılan ameliyatlar bazı durumlarda belden aşağısının uyuşturulduğu spinal anestezi yöntemiyle de yapılır. Hasta bir gece evvelden lavman yapılarak ameliyata hazırlanır. Ameliyat ile çatlak dikilir yada çatlağın bulunduğu bölge tamamen çıkarılır. Basit bir operasyon gibi görülse de ciddi bir operasyondur ve işlemi yapacak olan cerrahın işinde tecrübeli ve iyi olması gereklidir. Ameliyat sonrası beslenme ve bakımda çok önemlidir.

Fissürektomi Ameliyatı

Cerrahi olarak çatlağın kesilerek çıkartılma işlemine verilen isimdir.

Makat Genişletilmesi Ameliyatı

Cerrah tarafından makat bölgesinin genişletilme işlemidir. Genel ve spinal anestezi ile yapılabilir. Dışkı tutma sorunu yaşayan orta yaşın üstündeki kişilere çok daha sık yapılmaktadır. Bu ameliyatta uzman doktor çok iyi seçilmelidir. Genişletme istenilenin üzerinde olur ise gaz ve dışkı tutamama problemi ile karşılaşılabilir. Bir çok insan da ameliyat sonrası bu risk olduğu için bu tür ameliyatlardan çekinmektedir.

Makat İç Kısmının Kesilmesi Ameliyatı

Bu ameliyat kapalı yada açık olmak üzere iki şekilde yapılır. Açık ameliyatta makat derisinden bir yada yarım santimlik bir kesi yapılarak ameliyata başlanırken kapalıda kesi yapılmadan başlanır. Ameliyatta çatlak çıkarılır, yada yakılır. Genelde iç makat kası kesilerek deriye dikiş atılır. Ameliyat sonrası gaz ve dışkı kaçırma problemi ile karşılaşmamak için son dönemlerde botoks tedavisi, iç makat kasının kısmi kesilmesi, basınç kontrollü sfinkterotomi ve flep teknikleri uygulanmaktadır. Ameliyat sırasında bazı cerrahlar çatlağın tamamını çıkarırken bazıları bir alet yardımı ile çatlağı yakmaktadır.

Basınç Kontrollü Sfinkterotomi Ameliyatı

Gaz ve dışkı kaçırma sorununun yaşanmaması için iç makat kasının bazı liflerinin ve iç makat kasının ne az ne de çok kesilmemesi gereklidir. Bu nedenle ameliyat sırasında, anal manometri adı verilen ve makat kasının basıncını ölçen bir cihazdan yardım alınır. Bu ölçüm yardımı ile ameliyat gerçekleştirilir. Bu şekilde gerçekleştirilen ameliyat sonrası gaz ve dışkı kaçırma daha az görülür.

Fissürektomi ve Kaydırma Tekniği

Makat bölgesindeki çatlak çıkarıldıktan sonra çevre dokulardan kaydırma yapılarak ameliyat gerçekleştirilir.

Lazerle Fissürün Yakılması İşlemi

Ameliyat ortamı içerisinde lazerle çatlak, fissür yakılarak buharlaştırılır. Çok başarılı yöntemlerden biridir.

Radyofrekans İle Sfinkterotomi

Makat iç kası radyofrekans ile kesilir.

Makat Çatlağı Ameliyatı Sonrası İyileşme Süresi

Basit ameliyatlarda hasta hastaneden o gün taburcu edilirken daha ciddi olanlarda bir gece hastanede yatış olabilir. Hastaların iyileşme süresi de ameliyatın ciddiyeti ile alakalıdır. Basit bir çatlak operasyonunda kişi bir kaç gün içerisinde iyileşme gösterir ve hayatına devam edebilir. Bazı ameliyatlarda ise kişi günlük hayatına bir haftada döner fakat tam olarak iyileşme bir ayı bulabilir. Basit gibi görülen ameliyatlardan sonra bile dikkat edilmesi gereken ve alınması gereken önlemler vardır. Bir çok sorun çıkabilir. Hastanın şeker, tansiyon, karaciğer, böbrek gibi bazı hastalıklara sahip olması da iyileşme sürecini uzatabilir. Ameliyat sonrasında ağrı, kanama, akıntı olması çok normaldir.

Makat Ağrısı

Makat çatlağı ameliyatı sonrası makatta ağrı şiddetli yaşanır. Bu nedenle hastaneden çıkarken doktorunuz size ağrı kesici ilaç reçete edecektir. İlaçlarınızı vaktinde almanız çok önemlidir. Bu ağrı bir kaç gün içerisinde geçecektir.

Makatta Şişlik

Makat kısmında şişlik hatta meme oluşması normaldir. Bu durumun iyileşmesi bir kaç hafta yada bir ayı bulabilir. Elimizi bile bir yere sıkıştırsak bir kaç gün şişer ve ağrır. Sonuç olarak bu gölgede bir operasyon olmuştur ve şişerek ağrıyacaktır. Gün içerisinde bir kaç kez buz kompresi yapmanız gereklidir. Bu uygulama beş dakikayı geçmemelidir.

Makatta Çatlak Ameliyatı Sonrası Kanama

Kanamanın damla şeklinde gelmesi ameliyat sonrası çok normaldir. Şiddetli kan gelmesi, kanamadan dolayı halsizlik gibi durumlar normal değildir. Hemen ameliyatınızı gerçekleştiren doktor ile iletişime geçmeniz gereklidir. Kanam damla şeklinde bir kaç hafta yada 4-5 hafta kadar sürebilir.

Kabızlık

Ameliyattan sonra kabızlık çok sık yaşanır. Bunu önlemek amaçlı dışkı yumuşatıcı ilaç takviyesi verilebilir. Fakat ishal de olmamalısınız. Bunun önlemek amaçlı doktorunuzun verdiği dozda içilmesi gereklidir. Bunun yanında ameliyat sonrası sıvı gıda alımı, bol lifli beslenmek, bağırsakları hareket ettirecek şekilde beslenilmesi gereklidir.

Makat Çatlağı Ameliyatı Sonrası Akıntı

Akıntı ameliyat sonrasında bir hafta bazı durumlarda bir kaç ay gelebilir. Akıntı damlama şeklinde, sarı ve sümüğe benzer kıvamdadır. Seton tekniği ile yapılan ameliyatlar sonrası akıntının devamlılığı 3-12 ay arası olabilir. Diğer ameliyatlar sonrasında bir ay kadar olması çok normaldir. İyileşme süreci bitimine kadar devam eder. İç kısımdaki kesik ne zaman iyileşir ise akıntı o zaman biter.

Makatta Kaşıntı

Akıntı sebebi ile makat bölgesinde kaşıntı olması çok normaldir. Bu nedenle bu bölgenin kuru ve temiz tutulması çok önemlidir. İleride mantar enfeksiyonu olmamak için bu duruma dikkat edilmelidir.

Ameliyat Sonrası Oturma Banyosu

Oturma banyosu ameliyat sonrası gün içerisinde 5-6 defa yapılmalıdır. Şişme ve ağrı için faydalı bir tedavi yöntemidir. Suyun içerisine batikon yada alkol konmamalıdır. Sıcak suyun içerisine antiseptik yağlardan lavanta, çay ağacı yada papatya yağı konabilir. Deniz suyu ile yapılması önerilebilir. Su içerisinde  15-20 dakika kadar oturulması önerilir.Makat Çatlağı Ameliyatı Sonrası Beslenme

Makat Çatlağı Ameliyatı Sonrası Beslenme

Genelde kişilere dışkı yumuşatıcı ilaçlar verilmektedir. Bu ilaçları kullanmaktansa beslenmeye dikkat etmek çok daha sağlıklıdır. Bunun yerine günde 2 litre su içilmelidir. Bol lifli gıdalar tüketilmelidir. Meyve ve haşlanmış sebze yenmelidir. Kuru yemiş bir avuç kadar yenebilir. Bol tahıllı ürünler, özellikle bakliyat gibi bağırsakları hareket ettirebilecek gıdalar yenmelidir.

Zararlı olan alkol, sigara, kahve, çay, acı, tuzlu, turşu, baharatlı, mayonez, ketçap, hamburger, pizza, asitli içecekler gibi hazır gıdalardan uzak kalınmalıdır. Ayrıca süt ve süt ürünleri peynir, ayran yenilip içilmemelidir. Mandalina, portakal, greyfurt, limon gibi asitli meyveler yenmemelidir.

Ameliyat sonrasında mutlaka evde gün içerisinde kısa yürüyüşler yapılmalıdır. Hem bağırsak hareketlerini hızlandıracak hemde daha hızlı iyileşmeyi sağlayacaktır. Gaz çıkarmak açısından da çok faydalıdır. İyileşme süresi boyunca her gün mutlaka hafif yürüyüşler yapmakta fayda vardır.

Makat Çatlağı Ameliyatı Sonrası Komplikasyonlar

Enfeksiyon

Ameliyat sonrası genelde 100 hastadan bir kaçında enfeksiyon görülür. Makat apsesi dikişlerin enfeksiyon kapması, yaranın zorlanması, temizliğe dikkat edilmemesi  gibi nedenlerle görülebilir.

Makat Çatlağının Tekrarlaması

Yenilemesi % 1 ile 6 kadar hastada görülür. Genelde yenileyen hastalarda % 50’sinde iltihaplı bağırsak hastalığı olduğu görülmektedir.

Gaz ve Dışkı Kaçırmak

Ameliyat sonrası riskleri arasında gaz ve dışkı kaçırmak vardır. En korkulan şey ameliyat sonrasında bu durumun kalıcı olmasıdır. Bazı bağırsak ameliyatları sonrasında bu çok sık rastlanır. Bu nedenle kişiler ameliyat olmak istemezler. Bunun için ameliyatınızı gerçekleştirecek olan doktoru çok iyi geçmelisiniz. Özellikle makat genişletilmesi istenilenden biraz büyük olur yada kesi fazla olur ise bu durum yaşanabilir. Bu ameliyat basit gibi görülse de ciddi bir operasyondur. Kişinin günlük hayatını direk ilgilendiren bir durumdur.

Kanama

Ameliyat sonrasında damla şeklinde kanama ve morarma olması normaldir. Fakat şiddetli yada sızar şekilde kanama olması çok ender rastlanan bir durumdur.Makat Çatlağı Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Makat Çatlağı Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Ameliyat sonrası temizliğe öncelikle çok dikkat edilmelidir. İç çamaşırları mutlaka ütülenerek giyilmelidir. Konan petler her 4 saatte bir değiştirilmelidir.
  • Oturma banyosu suyu her seferinde yenilenmeli, içerisine antiseptik özellikteki yağlar konulmalıdır. Bu bölgenin rahatlamasına, ağrının geçmesine ve şişliğe iyi gelecektir.
  • Ameliyat sonrasında beslenme çok önemlidir. Kabız olmamaya özen gösterilmeli, bol miktarda bağırsak hareketlerini sağlayabilecek yiyecekler yenmelidir. Baklagiller, meyve, haşlanmış sebze yenmelidir. Özellikle zararlı olan sigara, alkol, çay, kahve, gazlı içeceklerden uzak kalınmalıdır. Ketçap, mayonez, hamburger gibi hazır gıdalar yenmemelidir.
  • Kabızlıktan kaçınıldığı kadar ishal de olunmamalıdır. İshal olunduğu taktirde dikişlerde ki ödem artacağı için şişlikler uzun süre geçmeyecektir.
  • Tuvalet temizliğinde tuvalet kağıdı önerilmemektedir. Bunun yerine su, ıslak mendil ve bebeklerin kullandığı temizlik ürünleri kullanılmalıdır.
  • Doktor kontrolü bir hafta yada iki hafta sonrasına verilir. Mutlaka kontrol randevunuza gitmelisiniz. Kontrollerinizi ihmal etmemek gereklidir. Durumunuzu ayrıntılı olarak doktorunuza bildirmelisiniz. Ameliyat sonrası kanamanız olursa, halsiz, bitkin yada kendinizi bayılacak gibi hissederseniz mutlaka ameliyatınızı gerçekleştiren doktorunuz ile iletişime geçmelisiniz.

Windows 8.1 Satın Al

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir