Sağlık

Mide Duvarı İncelmesi Nedir, Belirtileri Ve Tedavisi


Mide Duvarı İncelmesi Nedir?

Mide duvarı incelmesi nedir diye bir çok soru sorulur ve tehlikeli midir merak edilir. Mide duvarında oluşan tahriş, aşınma, iltihaplanma, yara gibi nedenlerden dolayı oluşan hastalığın adına denmektedir. Mide duvarı incelmesi tedavisi mutlaka yapılması gereken çok ciddi bir durumdur. Eğer tedavisi yapılmaz ise mide kanamalarına hatta mide delinmelerine bile neden olabilir.
Bir çok kişide mide sorunu çok sık yaşanır. Önemsenmez ve ihmal edilerek göz ardı edilir. Oysa ki bazı mide problemlerinin altında çok ciddi hastalıklar yatabilir. Mide kanseri de bu hastalıklardan biridir. Mide kanserine yakalanma riskine karşılık tekrarlayan mide sorunları olduğunda mutlaka doktora gidilmelidir.
Mide kanamasının başlangıcı olan mide duvarı incelmesi ciddi ve önemli bir konudur. Hastalığın teşhisi endoskopi muayene ile mümkündür. Tekrarlayan mide sorunları ile doktora giden kişiler yapılan mide endoskopisi ile ancak hastalık belirlenebilir.

Mide Duvarı İncelmesi Belirtileri

  • Midede reflü çok fazla yaşanır
  • Gece yada öğün aralarında midede yanma
  • Midede ağrı
  • Karnın üst kısmında ağrı olması
  • Midede ekşime
  • Kusma, mide bulantısı
  • Ağza yenen gıdaların ve acı su gelmesi
  • Geğirme
  • Ağız kokusu
  • Ağızda kötü bir tat
  • Halsizlik
  • İshal
  • Yemek yendikten sonra midenin üst kısmında dolgunluk hissi

Mide Duvarı İncelmesi İleri Belirtileri

  • Siyah renkte dışkı ( Dışkı içerisinde kan, siyah doku olabilir)
  • Kusarken kahve telvesine benzeyen kan gelmesi
  • İştah kaybı ve istemsiz kilo verme
  • Çabuk doyma

Kişi yoğun mide sorunları yaşamaktadır. Gece ve öğün aralarında midede yanma çok yaşanır. Midenin üst kısmı ağrır ve kişi fark etmeden elini karnının üst kısmına doğru götürerek bu kısma bastırır. Geğirme, ishal, halsizlik, ağız kokusu, ağızda kötü bir tat, yediklerinden tat alamama gibi mide sorunları yaşanır. Mide duvarı incelmesi eğer tedavi edilmez ilerlerse mide delinmesine yada mide kanamasına neden olur. Dışkı siyah renklerde gelir. Bazen içerisinde siyah yada kan parçaları vardır. Kusarken kahve telvesine benzeyen kan gelir. Bu belirtiler çok ciddi mide kanaması belirtileridir.Mide Duvarı İncelmesi Nedenleri

Mide Duvarı İncelmesi Nedenleri

Çok fazla ilaç kullanan kişilerde çok daha sık görülür. Özellikle ağrı kesicilerin çok alınması, mideye zarar verecek ilaç kullanımı mide duvarında tahribata ve incelmeye neden olur. Bir günde oluşan bir hastalık değildir. Zamanla yavaş yavaş oluşur.
Düzensiz beslenme ve zararlı alışkanlıklar en büyük nedenlerdendir. Özellikle alkol içen kişilerde görülür. Sigara ve alkol mide duvarında ağır tahribata neden olur.
Gazlı içecekler, kola, gazoz gibi içeceklerin çok içilmesi de mide duvarında tahribata neden olan faktörlerdendir. Çok kola içme miden delinin sözü de buradan gelmektedir.
Çok fazla yiyerek midenin devamlı çok genişletilmesi oluşan tahribatları daha da arttıracaktır. Bu nedenle çok fazla yemek oluşan küçük bir tahribatı büyütür ve mide incelmesine neden olur.
Acı, baharatlı, çok yağlı yiyeceklerin çok tüketilmesi, özellikle midesinde yara olan kişilerin bu yiyecekleri çok yemesi mide duvarında incelmeye neden olabilir.
Üzüntü, sıkıntı ile yaşanan olaylar midede asitlenmeye neden olur. Mide asidi ise mide duvarına büyük zarar vermektedir. Özellikle sinirlenme, öfke anlarında mideye istemsiz asit gelmektedir ve bu asit midede ağır hasarlar oluşmasına neden olur.
Çay, kahve gibi içecekleri çok tüketen kişilerde de mide duvarında tahribat oluşur. Aç karna kahve ve çay içmek midede yanmaya bu sebeple neden olur.
Düzensiz beslenen kişilerde, dışarıdan çok fazla hazır gıda tüketen kişilerde ve özellikle mayalı hamur işi gibi yiyecekleri çok tüketen kişilerde çok fazla görülür.
Mide içerisinde üreyen bazı zararlı bakteriler vardır. Bu bakteriler de mide incelmesine neden olur.
Mide fıtığı olan kişilerde yemek borusunda ve mide içerisinde yoğun reflü nedeni ile tahribat çok fazla olur. Özellikle hastalığa dikkat etmeyen kişilerde yaşanan reflü mide duvarında tahribata ve incelmeye neden olur.
Mide Fıtığı ile ilgili makalemiz ilginizi çekebilir.Mide Duvarı İncelmesi Tedavisi

Mide Duvarı İncelmesi Tedavisi

Mide duvarı incelmesi belirtileri ile doktora gidildiğinde doktorunuz tam teşhisi koyabilmek adına sizden endoskopi incelemesi isteyecektir. Bu inceleme sırasında mide duvarındaki incelme fark edilir. Teşhis konduktan sonra ilaç tedavisine başlanır. Bu bölgede iltihaplanma oluşmaktadır. İltihap giderici, incelmenin olduğu kısmı korumak amaçlı mide koruyucular verilir. Yemek yemeden önce mutlaka mide koruyucu içilir. Midede ki tahribatı önlemek ve iyileştirmek için bir kaç tane mide ilacı verilir ve hasta takibe alınır. İlaç tedavisi ile birlikte hastaya diyet listesi verilmektedir. Altı ay sonra yeni bir endoskopi çekilerek incelmenin geçip geçmediğine bakılır. Gerek görülür ise çok daha erken endoskopi incelemesi yapılabilir. Burada mide içerisindeki incelmenin boyu ve durumu çok önemlidir.

  • Sigara ve alkol içilmesi yasaklanır
  • Acı ve baharatlı yiyeceklerden uzak kalınmalıdır
  • Öğünler düzenli, sık ve az olmalıdır, mide çok şişirilmemelidir.
  • Mideye dokunan asitli içecekler içilmemelidir
  • Çay ve kahve kesilir yada azaltılır. Bunun yanında bol su içilmelidir. Bitki çayları içilerek midede ki iltihaplanma giderilmeye ve onarılmaya çalışılır. Papatya, nane, kekik, zencefil, zerdeçal gibi çaylar içilir. Kudret narı ise mide sorunlarının giderilmesinde çok faydalıdır.
  • Çok sıkıntılı bir dönemde olan kişilere hafif depresyon ilaçları verilerek mide asitlenmesi önlenmeye çalışılır
  • Haşlanmış yiyecekler yenmesi önerilir. Lahana gibi mideyi yormayacak hafif yemekler yenmelidir.
  • Tuz kesilir yada mümkün olduğunca azaltılır
  • Ağrı kesici gibi mideye dokunan ilaçlar alınmamalı, başka bir hastalıktan dolayı içilmesi gereken ilaçlar var ise doktorunuz bu ilaçlarda düzenleme yapmalıdır.

Gerekli ilaç ve beslenme tedavisi ile çok kısa sürede mide duvarı incelmesi tedavisi yapılır. Dikkat edilerek ilerlemesi önlenir. Tedavisi yapılmayan durumlarda mide kanaması ve delinmesi çok sık görülür. Bu nedenden dolayı hafif bile olsa devamlılık gösteren mide sorunlarına baktırılmalıdır.Mide Duvarı İncelmesine Ne İyi Gelir

Mide Duvarı İncelmesine Ne İyi Gelir?

Kudret narı mutlaka yenmelidir. Özellikle sabahları aç karna birer kaşık kudret narı tüketilir ise mide için büyük şifadır. Mide duvarı incelmesinde en çok kudret narından fayda görülür.
Kekik, zencefil, zerdeçal, lavanta, ada çayı, papatya gibi çaylar sabah ve akşam birer fincan içilir. Bu bitkiler antiseptik özelliktedir ve mide içerisindeki yara, enfeksiyon gibi hastalıklara büyük şifadır.
Zeytin yağı aç karna birer kaşık içilir.
Balın yara iyileştirici etkisi vardır ve mide için büyük bir şifa kaynağıdır. Özellikle aç karna birer kaşık yenmelidir.
Pekmez mide için çok faydalıdır. Birer kaşık pekmez sabah ve yatmadan önce içilir. Özellikle keçi boynuzu ve dut pekmezi içilmelidir. Aktarlardan alacağınız keçi boynuzu özünün de büyük faydası olacaktır.
Öğünler sık sık ve azar azar yenir. Mideyi yoracak gıdalar yenmez. Özellikle hamur işlerinden uzak kalınır. Zararlı olan acı ve baharatlı yiyecekler tüketilmez. Mide incelmesi bulunan yer iltihaplandığı için iltihap giderici ve antiseptik özellikteki çaylar bu yüzden bol tüketilir.
Çörek otu yağı mutlaka sabah ve akşam yatmadan önce birer yemek kaşığı içilmelidir. Büyük şifa kaynağı olan çörek otu yağı içilmesi ihmal edilmemelidir.
Asitli meyvelerden uzak kalınmalı çok fazla greyfurt, limon, portakal yenmemelidir.
Cennet hurması mutlaka her gün bir adet yenmelidir. Mide için büyük şifası vardır.

Mide Duvarı Kalınlaşması Nedir, Belirtileri Ve Tedavisi ilginizi çekebilir. Mutlaka okumanızı tavsiye ederiz.

vayachollo.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir