Sağlık

Mide Kurdu Neden Olur, Belirtileri Ve Tedavisi Nedir?


Mide Kurdu Nedir?

Midede kurt olur mu demeyin oluyor. Mide kurdu neden olurMidede kurt olduğu nasıl anlaşılırMide kurdu tedavisi nasıl yapılır? Mide kurtları en çok çocuklarda sonrasında da yetişkinlerde görülmektedir. Mide kurdu belirtileri de aynen bağırsak kurtları gibidir. Mide kurdu belirtileri çok anlaşılırdır ve kişi kendinde kurt olduğunu hemen anlayabilir. Özellikle çocuklarınızın davranış ve tutumlarından onlarda kurt olup olmadığını anlayabilirsiniz. Bazı durumlarda ihmal edilir, fark edilmez ise bu kurtlar tüm vücuda yayılabilir. Başta bağırsaklar olmak üzere mesaneye çok çabuk ulaşırlar. Mesaneye ulaştığında ise tedavisi çok daha güç yapılmaktadır.

Mide kurtlarının bir çok çeşidi bulunur. Bu kurtlar genelde beyaz, kıl şeklinde, bakıldığında solucana benzeyen birer canlı parazittir. İnsanın içerisinde canlı bir yada bir çok varlığın bulunduğunu bilmek çok can sıkıcı ve ürkütücüdür. İnsana zarar veren bu varlıklar mutlaka tedavi edilmelidir. Çünkü çok kısa sürede çoğalarak büyürler. Yumurtlarlar ve yumurtadan çoğalırlar. Yumurtadan çoğaldığı için ise insana geçmesi çok kolay olur. Büyüklükleri bir kaç milimetre civarındadır ama büyüme göstererek bir metreyi bile bulabilir. Bazı kurtlar ise öyle çoğalır ki midenin tamamını yada bağırsakların büyük bölümünü bile kaplar. Çok ciddi sağlık sorunlarına yol açar.

mide kurdu neden olur

Mide Kurdu Neden Olur?

Mide kurtları genelde yediklerimiz ve içtiklerimiz ile insana geçer. Bunun asıl nedeni yetersiz temizlik ve hijyendir. Genel olarak bağırsakları mesken edilen bu kurtlar midede de çok görülür. Bağırsaklarda ve midede bulunan bu canlı parazitler yumurta ile çoğalarak büyürler. Yumurta ile çoğaldığı için de insana geçmesi çok kolay olur. Yetersiz temizlik nedeni ile yediklerimiz ve içtiklerimiz ile bu kurt yumurtalarını alırız. Özellikle yediğimiz sebze ve meyvelerin yetersiz yıkanması sonucu insana geçmektedir. Geçmekle kalmayıp yumurtalarından çıkarak çoğalarak büyürler. Midemizi ve bağırsakları kendine mesken kılan kurtlar çok kısa sürede çoğalırlar. Bu nedenle sebze ve meyvelerin çok iyi yıkanması ve hijyen kurallarına uyularak yemek yapılması çok önemlidir.

Dışarıda elimizi her yere değer ve sonrasında çok iyi yıkamadan yada hiç yıkamadan yiyeceklere değeriz. El temizliğine dikkat edilememesi ise bu yumurtaların bize geçmesine neden olur. Hastane, otobüs, okul gibi çok kullanımlı alanlarda bu kurtların yumurtalarının bulunması çok normaldir. Dışarıda elimize bir şey alıp yememeye yada elimizi ağzımıza götürmemeye ve evimize geldiğimizde elimizi çok iyi yıkamaya özen göstermemiz gereklidir.

Bazı bölgelerin suları yeterli temizliğe sahip değildir. Bu kurtlar, bir çok bölgede kişilere su yolu ile geçmektedir. Çevrede akan musluklardan su içmek doğru değildir. Akan pis sularda yediklerinizi yıkamak da temiz değildir. Bu pis sularla ne kadar temas sağlanır ise yumurtaların insana geçmesi o kadar kolay olur.

Özellikle işlenmemiş et ile insana geçebilir. Yediğiniz et ürünlerinin iyi pişmemesi kurtların bulaşma nedenidir. Biftek, köfte gibi ızgara yapılan gıdalar eğer iyi pişirilmemiş ise bu sayede bu kurtlar insana geçerler. Yediğimiz yemeklerdeki et ve et ürünlerinin de pişirilmesi çok önemlidir. Özellikle sucuk, salam, sosis gibi hazır ürünlerin pişirilmeden yenmesi kurt oluşumuna nedendir.

Bahçeli evlerde yada toprakla uğraşan kişilerde bu kurtların insana geçmesi çok daha kolay olur. Hayvan pislikleri parazit barındırırlar ve temizliğe dikkat edilemez ise çok kısa sürede insana geçerler. Bunun yanında evlerinde hayvan besleyen kişilerinde dikkatli olması gereklidir.

Dışarıdan alınan sütler de çok dikkatli pişirilmelidir. Pişmemiş olan sütlerde de parazit olabilir.

Mide kurtlarının yetişkinlere ve çocuklara geçmesinin en önemli nedenlerinden biri ise dışarıdan alınan temiz şartlarda hazırlanmamış gıdalardır. Bu gıdaların temizliğine özen gösterilmez. Bir an önce hazırlanıp satıldıkları için ise yıkama kurallarına ve temizliğe uyum sağlanmadan hazırlanır. Bu nedenle dışarıdan alınan hazır gıdalar kurt yumurtalarının insana geçmesinin en önemli nedenidir.

midede kurt olduğu nasıl anlaşılır

Midede Kurt Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Midede kurt olduğu bir çok farklı şekilde anlaşılır. Mide ve bağırsak kurtlarının bir çok çeşidi olmasına rağmen verdikleri belirtiler neredeyse hepsinde aynıdır. Midede kurt belirtilerinin hepsi birden olduğu gibi bir yada iki tanesi de olabilir.

midede kurt belirtileri

Midede Kurt Belirtileri

  • Mide kurtları yetişkinlerde ve çocuklarda şiddetli karın ağrıları yaparlar. Karın ağrıları ara ara şiddetlenir ve geçer. Sebepsiz ağrılar gaz sancısı diye nitelendirildiğinden doktora ağrı şikayetleri ile çok gidilmez.
  • Mide bulantısı ve kusma bir diğer midede kurt belirtilerindendir. Yedikleri kokar, midesini bulandırır ve kişiler zaman zaman kusarak rahatlamaya çalışır. Midemi üşütmüşüm yada yediklerim mideme dokundu zannederek bu belirtiler ardında başka sonuçlar çıkarılmaktadır.
  • Mide kurtları bağırsaklara da çok hızlı yayıldığından bağırsak fonksiyonlarını bozarlar. İshal ve kabızlık kişilerde çok sık görülür.
  • Mide kurdu olan kişiler genelde huzursuz ve stresli olurlar. Tarifi konulamayan bir sıkıntı ve huzursuzluk hissi yaşarlar.
  • Bağırsaklara yayılan kurtlarda makatta kaşıntı olur. Bu kaşıntı bazen şiddetlenir ve kişiye zor anlar yaşatırlar.
  • Mide kurtlarının en çok görülen belirtisi geceleri diş gıcırdatmaktır. Tek başına yatan kişiler genelde bunu fark etmeyebilir. Çocuklarda özellikle gece diş gıcırdatma eklemlerde ağrı şeklinde kendini göstermektedir. Diş sıkma ve gıcırdatma olan kişilerde yoğun baş ağrısı, çene kemiklerinde ağrı, dişlerde hasar oluşur. Gece yatağa ağızdan salya akar yastık çoğu zaman bu salya ile ıslanır. Gece uykuları sık sık bölünür ve huzursuz bir uyku düzeni oluşur.
  • Bazı kişilerde burunda da kaşıntı oluşur ve çoğunlukla alerji olduğu sanılır.

mide kurdu tedavisi

Mide Kurdu Tedavisi

Mide kurdu tedavisi çok kolay ve zahmetsizdir. Mide ve bağırsaklara yayılmış olan kurtlar bir kaç tahlille anlaşılırlar. Ana sağlıklarda bile yapılan tahliller çok kısa sürede çıkarlar. Aile hekimi tarafından yazılan ilaçla çok kısa sürede tedavi olur. İlaçlar genelde hap ve şurup şeklinde reçete edilir. Yalnız bu ilaçları tüm aile tüketmek zorundadır. İlaç bittikten sonra bu tedavi belirli aralıklarla tekrarlanır ki kalan yumurtalardan çıkan kurtlarda ölebilsinler. Genelde bir kişide çıkan kurt aile fertlerinde de var demektir. Çünkü yenen her gıda genelde aile bireyleri tarafından ortak tüketilir ve büyük bir ihtimalle onlarda da vardır yada olan kişiden geçmiştir. Mide kurtları bu ilaç tedavisi sonucu hemen geçerler. Fakat kurtlar yayılmış ve mesaneye de geçmiş ise bunun için farklı bir tedavi uygulanır.

Mide kurtlarında ve bağırsak kurtlarında yatak ve çarşaf temizliği çok önemlidir. Yatak çarşafları sık değişmeli ve ütülenerek serilmelidir. Çamaşırlarda çok iyi yıkanmalı ve özellikle iç çamaşırları ütülenerek giyilmelidir.

İlaç tedavisinin yanında kişiler evde yediklerine ve içtiklerine çok dikkat etmelidir. Her şey iyi yıkanmalı ve hijyen kurallarına uygun pişirilmelidir. Özellikle et ve et ürünleri çok iyi pişirilerek yenmelidir. Sütler çok iyi pişirilmelidir. Süt ürünleri alırken de çok dikkat edilerek alınmalıdır.

Dışarıdan hazır satılan yiyecekler ve içecekler almamaya ve yememeye gayret edilmelidir. Temizliğinden emin olmadığını hiç bir gıdayı tüketmemelisiniz.

Evde mide ve bağırsak kurtları için yiyebileceğiniz ek gıdalarda vardır. Kavrulmamış kabak çekirdeğini çok tüketmelisiniz. Kavrulmamış olan çiğ kabak çekirdekleri mide ve bağırsak kurtlarını öldürmektedir.

Bol miktarda çiğ soğan ve sarımsak tüketmeye özen gösterin. Bu da kurtların üremesini durdurmaya yarayan çok faydalı gıdalardır.

Bol zencefil ve zerdeçal tüketin. Mümkün ise bol bol çayını demleyerek için. Antiseptik özellikte olduğu için parazitleri öldürme konusunda çok faydalıdır. Kekik çayı için ve kekiği bol tüketin. Bu bitkisel tedaviler ek olarak yapabileceğiniz yardımcı tedavilerdir. Mutlaka ilaç kullanmalı ve yanında bu ek tedavileri de yaparak şifa bulmaya özen göstermelisiniz.

Mide kurtları çok kısa sürede bağırsaklara yayılma göstermektedir. Bağırsaklarda çoğalan kurtlar ise tuvalet temizliği esnasında çok kısa sürede mesaneye ve vücuda yayılabilir. Tedavisi çok basit olan bu kurtlar ihmal edilir ve tedavisi yapılmaz ise çok ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Bir çok ameliyat bu kurtların vücuda yayılması sonucu yapılmaktadır.Bağırsağın ve midenin neredeyse tamamını işgal edebilirler. Mide kurdu ameliyatı ile mideden kurt temizleme operasyonu yapılmaktadır. Vücudun başka organlarına yumurtalar yolu ile yayılma gösterdikleri için çok daha kötü neticeler doğurabilirler. Şüphelendiğiniz bir belirtiye sahipseniz yada çocuklarınızda bu belirtiler var ise mutlaka zaman geçirmeden doktora ve sağlık kuruluşlarına gitmelisiniz. Evinize en yakın sağlık ocağında da bu testleri yaptırtabilirsiniz.

windows 10 enterprise satın al

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir