Sağlık

Saç Derisinde Kızarıklık Nedenleri (Saç Derisi Egzaması)

Saç derisinde kızarıklık, egzama nedenleri, belirtileri ve tedavisini anlattığımız yazımızı umarım beğenirsiniz.


Saç Derisinde Kızarıklık

Saç derisinde kızarıklık ve kaşıntı çoğu zaman  saç egzaması belirtisidir. Saç diplerinde oluşan kızarık görüntü, kaşınmakta ve zaman zaman pul pul dökülerek kepeklenme yapmaktadır. Son zamanlarda hayatın zorlukları karşısında bir çok insanda görülmektedir. Stres bu hastalığı tetikleyen en önemli faktörlerden biridir. Egzama en çok saç derisinde görülür ve eğer saç egzaması tedavisi olmaz ise yayılarak diğer bölgelere de ilerleme gösterir.
Egzamanın bir çok türü vardır ve bu türlerden biri ve en çok görüleni de saç derisi egzamasıdır. Bu rahatsızlıkta saç derisi kızarır, kaşınır ve pul pul dökülerek kepeklenme sorunu yaratır. Hastalık tedavisi yapılsa bile tekrarlama eğilimindedir. Saç derisi egzamasının yanında % 60 kadar hastada egzama yanında saç derisi mantarı da görülmektedir. Bir çok kişide farklı reaksiyonlar gösterir. Kimisi bu hastalığı hafif yaşarken kimisi ise bu rahatsızlığı çok ileri derecede yoğun yaşamaktadır. Saç egzaması bulaşıcı bir hastalık değildir. Elle yada temasla başkasına geçmez. Bu durum içsel, vücudun kendi ürettiği bir durumdur.

Saç Derisi Egzamasının Belirtileri

  • Saç derisi egzamasının en belirgin belirtisi bölge bölge olan kızarıklıklardır.
  • Kimi kişilerde kabarcıklar şeklinde sivilcelenmeler oluşur,
  • Kaşıntı kabakçıklar üzerinde yoğun yaşanır ve kafa derisinde kepeklenme olmaktadır. Kafa derisi pul pul dökülebilir,
  • Kafa derisinde egzamadan etkilenen bölümlerde deri kalınlaşır ve çıkıntılar oluşur,
  • Cilt kurur ve bazı bölgelerde irin dolu yaralar oluşabilir.
  • Saç derisinin bazı bölgelerinde saç dökülmesi yaşanabilir,
  • Kafa derisinde kızarıklık ve iltihaplanma oluşan yerlerde yanma ve acı olur.

Saç Derisinde Kızarıklık Nedenleri

  • Stres bu hastalığın en tetikleyici unsurudur,
  • Saçın aşırı derecede yağlanması, yağlı saç derisi,
  • Genetik olarak yatkınlık, ailede egzama öykülerinin yaşanması,
  • Kuru cilt,
  • Aşırı derecede terleme,
  • Alerjik bünyeli insanlara bazı yiyeceklerin dokunması,
  • Saç derisinde mantar oluşması,
  • İklim değişiklikleri nedeni,
  • Kimyasal içerikli şampuanlarla yıkanmak,
  • Bazı bağışıklık sistemi rahatsızlıkları ( Sedef, AIDS, Astım, Pankinson…)

Saç Derisi Egzaması İçin Hangi Doktora Gidilir?

Saç derisindeki kızarıklıklar ve egzama için Cilt Doktoruna gidilmelidir.
Saç derisinde kızarıklık ve kaşıntı saç derisi egzaması belirtilerindendir. Bu belirtiler yanında kepeklenme, pul pul dökülme, ara ara saç dökülmesi, bazı kişilerde ise iltihaplı yaralar oluşmaktadır. Ciddi bir rahatsızlıktır ve bu hastalık tedavi edilse bile tekrarlayabilen bir durumdur. Hastalığı tetikleyen en önemli neden ise aşırı stres ve sıkıntıdır. Çok stresli kişilerde hastalık devamlı tetiklenebilir.
Saç derisi devamlı kendini yenileyen bir deridir. Saç derisi 20 ile 40 gün içerisinde kendini devamlı yeniler. Bu dönemlerde hafif kepeklenme normaldir. Bu kepeklenme çoğaldığında bu bölgede sorun var demektir. Yenilenme hızı arttığı için kabuklanma yada pul pul dökülmeler olur. Bu durumda normal şampuanlarla düzelmez. Kepek önleyici şampuanlar normal kepeklenmeler için kullanılabilir. Bu tür durumlar için yeterli değildir.
saç derisinde kızarıklık nedenleri

Saç Egzaması Tedavisi

Saç egzaması mutlaka tedavi edilmelidir. Yoksa ilerleyerek sırta, yüze, erkeklerde sakallı deriye, kulak kenarlarına, boyna, burun içerisine, göğüs çevresine çok kısa sürede ilerler. Saç derisinde kızarıklı ve kaşıntı hissi hissederseniz mutlaka doktora giderek gerekli muayeneyi yaptırmalısınız. Egzamanın yanında mantar da var mı bakılmalıdır. Egzamanın ne derecede ilerlediği kontrol edilerek gerekli ilaç desteği verilir.
Erkeklerde egzama rahatsızlığında saçlar kısa kesilerek hava alması sağlanmalıdır. Uzun olanlarda ise saçlar sık sık yıkanarak saç derisinin yağlanması geciktirilmelidir.
Saçlar için doktorunuz Ketoral ve benzeri içerikli  şampuan vermektedir. Bu şampuan ilk bir hafta devamlı kullanılmalıdır. Her gün saçlar bu şampuanla yıkanmalıdır. Şampuan saç derisinde iyice köpürtülür ve beş dakika kadar bekletilir. Bu bekleme süresinde saçlardaki mantar oluşumları ölür ve saç derisindeki anormalleşme düzelir. Saç egzaması ve mantarı için en önemli tedavi şekli bu şampuanla yıkanmaktır. Egzama geçtikten sonra bu şampuan kesilmemeli haftada en az bir kez saçlar bu şampuanla yıkanmalıdır.
Saç derisindeki egzamalı bölge için doktorunuz size bir damla verecektir. Bu damla egzamalı bölgelere damlatılır ve bu bölgeler bu damla ile ovulur. Buradaki bakteri oluşumları ve egzamalı bölge çok kısa sürede iyileşme gösterir. Rengi normale döner ve kaşıntısı gider. Bu damla ilk bir hafta sonrasında sadece akşam yatarken sürülebilir. Egzamanın geçmesinden sonra ara verilir.
Doktorunuz size çay ağacı yada kantaron içerikli bir sabun verecektir. Bu sabun ile vücut ilk bir hafta yıkanır. Bu sabun saçlar için değil yüz, boyun, göğüs, kulaklar gibi egzamanın bulaşabileceği deri içindir. Bu bölgeler bu sabunla yıkanır ve egzamanın bu bölgelere geçmesi engellenmiş olur.
Saç egzaması tedavisi sonrası saçlar sık sık lavanta yağı, kantaron yağı, ada çayı yağı, jojoba yağı ile masaj yapılarak ovulmalıdır. Bu yağlar mikrop ve mantar öldürücü yağlardır. Bu yağlarla kafa derisi ara ara masaj yapılarak ovulmalıdır. Bu önlemler tekrarlama riskini aza indirebilmek içindir.
Ezgama olan kişiler sarımsak, baharatlı, acı, turşu gibi gıdaları yememelidirler. Bu dönemde aşırı baharatlı ve acı gıdalar alınmalıdır.

kartal medyum

office 2016 satın al

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir