Sağlık

Yazın Gıda Zehirlenmesine DiKKAT

Yaz ayları bir çok hastalık gibi gıda zehirlenmeleri açısından da oldukça riskli geçiyor. Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner de olası gıda zehirlenmelerine karşın halkı uyaran açıklamalarda bulundu.

 

Özellikle oteller gibi açık alanda servis yapılan yerlerde zeytinyağlı, salata, sütlü tatlı ve pasta gibi yiyeceklerin soğuk hatlarda tutulması gerektiği, bununla beraber önceden pişirilmiş et, tavuk ve balık yemeklerinin yenmeden önce sıcak tutulması gerektiğinin de altını çizdi.

 

Otel ve restaurantlardaki açık meyve sularının tercih edilmemesi gerektiğini söyleyen Saner şöyle devam etti:

 

“Otel ve restoranlarda zeytinyağlı, salata, sütlü tatlı ve pasta gibi soğuk tüketilen gıdaların, soğuk hatlarda bulunması gıda güvenliği açısından temel bir gerekliliktir. Özellikle yüksek protein içeren önceden pişirilmiş olan et, tavuk ve balık yemeklerinin servis öncesinde sıcak tutuluyor olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu tip gıdaların ortam sıcaklığında ve üstü açık bir şekilde sunulması çok yüksek oranda zehirlenme riskini beraberinde getirmektedir. Servis yapan kişilerin ve restoran tuvaletlerinin temizliğine dikkat edilmelidir. Hijyenik olmayan yerlerden kesinlikle uzak durulmalı, kokusundan ve görüntüsünden şüphe duyulan gıdalar tüketilmemelidir.”

 

Çözülmüş ürünlerinin bir daha dondurulmaması gerektiğini söyleyen Saner, ayrıca sebze ve meyvelerin de iyice yıkanarak tüketilmesi gerektiğini de açıkladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir