Sağlık

Mide Dokusunda Meydana Gelen Yaralar sonucunda Ortaya Çıkan Ülserler: Mide Ülseri

Mide besinlerin sindirimini sağlayan çeşitli enzimlere ve asidik yapıya sahiptir. Bu enzimler ve asidik salgılar besinlerin sindirimini sağladığı gibi mide için de büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Ancak midenin yapısındaki koruyucu faktörler sayesinde bu enzimlere ve salgılara karşı mide korunur. Bu koruyucu faktörlerin başında ise mide mukozası yer almaktadır. Bu yapı mideyi her ne kadar korusa da bazı zamanlar yapısında meydana gelen hasarlar nedeniyle başta mide ülserleri olmak üzere birçok hastalığın ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Mide ülseri belirtileri, nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Mide mukozası midedeki asidik salgı ve sindirim enzimlerine karşı mideyi koruyan önemli yapılardandır. Bu yapı bir bariyer gibi salgılar ve mide dokusu arasında yer alır. Ayrıca bu mukozada yer alan hücreler midenin boş olduğu zamanlar bikarbonat salgılar ve midenin asidik yapısını nötr değerlere çekilmesini sağlar.

Bu yapılar kimi zaman bozulur, ortadan kalkar veya fonksiyonlarını tam olarak yerine getiremez. Bunun sonucunda da mide sindirim enzimlerine ve asidik salgılara karşı savunmasız bir hale gelir ve mide ülseri olarak adlandırılan yaralanmalar ortaya çıkar. Eğer midede yalnızca iltihap görülüyor, herhangi bir yara görülmüyor ise bu durum gastrit olarak adlandırılmaktadır. Ancak tedavi edilmeyen gastrit ilerleyen dönemlerde mide ülserlerine dönüşebilmektedir.

Mide Ülserinin Belirtileri Nelerdir ?

Mide ülserine sahip olan hastaların yaklaşık %75’inde hiçbir belirti ve bulgu görülmemektedir. Ayrıca belirti gösteren hastalarda ise fark edilmeyecek kadar hafif olabilmekte ve uzun zamana yayılabilmektedir. Görülen belirtiler ise genellikle midenin aktif olmadığı zamanlar ortaya çıkmaktadır. Mide çalışmaya başladığında görülen belirti ve bulgular şu şekilde sıralanabilir;

  1. Mide ülserlerinin en yaygın belirtisi hazımsızlık olarak ifade edilen midedeki rahatsızlık hissi ve ağrı oluşumlarıdır. Bazı hastalarda bu belirtilere ek olarak mide ekşimesi de görülebilmektedir.
  2. Mide ülserine sahip olan hastalarda yemek yedikten sonra birkaç saat içerisinde karın ağrısı ve yanma hissi oluşabilir. Bu ağrılar ilerleyen saatlerde artış göstererek kişiyi oldukça fazla rahatsız edebilir.
  3. Bunun yanı sıra mide ülseri hastalarında iştahsızlık, şişkinlik, kilo kaybı, kanlı dışkı, mide bulantısı ve huzursuzluk hissi gibi belirtiler de görülebilmektedir.

Bazı hastalar mide ülseri nasıl geçer, tedavisi nasıldır şeklindeki soruları yaygın bir şekilde sormaktadır. Bu sorulara net bir cevabın verilebilmesi için hastaların şikayetlerinin iyi bir şekilde değerlendirilmesi ve mide ülserinin klinik seyrinin tespit edilmesi gerekmektedir.

Mide Ülserinin Nedenleri Nelerdir ?

Mide ülserinin asıl sebebi mide dokusunu mide içerisinde yer alan asidik salgılardan ve sindirim enzimlerinden koruyan mide mukozasının hasar alması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bu durum ise farklı nedenlere bağlı olarak görülse de temel faktörler şu şekildedir;

  1. Hidroklorik asidinin ve pepsin salgısının aşırı miktarda üretilmesi ve mide içerisine boşaltılması
  2. Mide mukozasındaki tahribat
  3. Genetik yatkınlık ve ailede mide ülseri öyküsü
  4. Helicobacter pylori bakterisinin ürettiği üreaz enziminin artış göstermesi
  5. Zollinger ellison sendromu
  6. Antibiyotikler
  7. Sigara ve alkol tüketimi
  8. Midenin geç boşalması
  9. Stres gibi nedenler mide ülserlerinin oluşması için risk oluşturmaktadır.

Mide Ülserinin Tedavisi Nasıldır ?

Mide ülserinin tedavi edilebilmesi için öncelikle hastalarda görülen belirti ve bulguların değerlendirilmesi gerekmektedir. Ardından hastanın şikayetlerine göre ve hastalığın klinik seyrine göre gastroentereloji doktorları tarafından tedavi planlaması yapılması gerekmektedir.

Mide ülseri tedavisi planlanırken öncelikle hastaların şikayetlerinin giderilmesi ardından da hastalığı ortadan kaldıracak tedaviler planlanmaktadır. Bunun içinde hastalara asit salgısını azaltacak tedaviler, heliobacter pylori etkenine yönelik tedaviler, mukoza direncini arttırıcı ilaçlar, ağrı kesici ilaçlar ve proton pompa inhibitörleri gibi tedavi yöntemleri tercih edilir. Ardından iyileşen hastalar için de mide ülserine iyi gelmeyen besin maddeleri hakkında diyetisyenler tarafından eğitim verilir ve hastaların yaşam tarzında değişikliklere gitmesi sağlanır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir